fbpx Драмата с намиране на кадри се задълбочава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Драмата с намиране на кадри се задълбочава

Драмата с намиране на кадри се задълбочава

ИТ кадрите вече не най-търсените

62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. Това показват данните от годишно проучване на ManpowerGroup България направено сред 621 работодатели в страната. За сравнение, през 2015 г., процентът на български работодатели, споделили такива трудности е бил 50%.

24% от анкетираните работодатели считат, че тази година им е по-трудно да намерят кадри. Ситуацията се е улеснила едва при 6% от работодателите.

Основните причини, посочвани от работодателите в България, за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения); 30% - липса на кандидати и на трето място – 13% - липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите, посочват, очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За справяне с трудностите при намирането на хора, българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част – 50% - предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място, работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни, или по-млади от обичайното, служители. Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% - предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на 10то място през 2016 година, спрямо 4та позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година, дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво. За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни.,” коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Най-търсените професии за 2016 г. в България

 1. Квалифицирани работници

 2. Инженери

 3. Шофьори

 4. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

 5. Лекари и други здравни професионалисти

 6. Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)

 7. Работници

 8. Оператори производство / оператори на машини

 9. Счетоводители и финансисти

 10. IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България

 1. Инженери

 2. Квалифицирани работници

 3. Мениджъри

 4. ИТ персонал

 5. Счетоводители и финансисти

 6. Шофьори

 7. Лекари и други здравни професионалисти

 8. Търговски представители

 9. Ръководители на проекти

 10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството 

Facebook коментари