fbpx Един небрежен ден в Париж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Един небрежен ден в Париж

Paris is Paris! Със сигурност ще го чуете това замечтано възклицание от чужденците, посетили най-туристическия град за поредна година. Мечтаният мегаполис обаче, е драма за други и почти не се учудих, когато любезната млада консултантка от Галерии Лафайет ми сподели: „От три години не съм стъпвала в центъра. Метростанцията е точно до търговския център и аз директно хващам влака към моя район“. Като туристи трудно ще разберем горното, но те си знаят.

Ако сте успели да се преборите с туристическите орди на Лувъра, Версай, Айфеловата кула, бих ви предложила да се отдадете на духа на Париж без особено строга програма. Сами, само с карта да се впуснете в уюта на малките улички и в гъмжилото на големите търговски булеварди.

Колкото и огромен да изглежда Париж, достатъчно е да имате карта на града и на метрото (най-удобният и бърз транспорт), и няма да се загубите. Карта има безплатно във всеки хотел. На всяка улица има табела с името, дори и на най-миниатюрната. В метрото навсякъде има огромни карти, така че и чужд език да не разбирате, пак ще се оправите.

Предлагам ви да започнете от базиликата Сакре Кьор (Basilique du Sacré Cœur) на хълма Монмартр. Слезте на станция Anverse на линия 2 (билет за едно пътуване е 1,80 евро). Щом излезете на улицата пред вас ще се открие гледката на архитектурния шедьовър. Тук винаги има много туристи, които не спират да се снимат. Когато изкачите стълбите ще имате чувството, че градът е в краката ви. Наистина е впечатляващо. Красивите зелени градини с цветя пълнят очите. За да влезете в храма опашката не е голяма, а вътре може да поседнете и да послушате, ако тече меса. Забранено е да се снима и следят много строго за това.

От там започва уличката и прословутия затворен площад на художниците. Вярно, че днес вече не рисуват картини на място, но пък е пълно със славяноговорящи творци, които предлагат да те нарисуват на крак за 15 минути за 15-20 евро. Може да случите и на талант и „творбата“ почти да си прилича с оригинала.

Романтичният площад е заобиколен и от четирите страни от заведения, като всички маси са обърнати към стъргалото. Ако не е обедно време седнете да изпиете по едно кафе или пък чаша вино или бира.

Достатъчно е само да погледат пъстротата и шаренията, туристическата глъч и леко ретро изглеждащите сервитьори. Ако е обяд няма да погледнат добре на вас, ако не си поръчате нещо за ядене. Предлагат се и туристически менюта за около 17-20 евро на човек, които са питателни.

Не липсва и емблемата на Париж - шоколадова катедрала Нотр Дам

Естествено няма как да останете равнодушни при вида на уникалните сладости, които замайват главата и обонянието. Истински музей на шоколада представлява магазин, в близост до базиликата, при който туристите направо онемяват. Изборът е невероятен – от дъхави макаронс, до шоколадови пралини, терини с леки кремове, сладки, нуги с ядки и сушени плодове, всякакви бонбони...100 гр са около 4,50 евро. Няма как да се измъкнете дори и от най-малка покупка. Грях ще е!

Острани на площада се подават стълби и смело започвайте спускане по тях. Която и малка уличка да хванете, все ще сте в правилна посока. Редят се уютни магазинчета и малко преди да излезете на плас Пигал ще попаднете на улица, на която гурме почитателите могат да изпаднат в делириум. Редят се магазини за сирена – от блъскащи в носа, до галещи небцето ...

...за морски дарове...

...за всякакви терини (разнообразни тип пастети от различни меса, но изобщо не си представяйте нашият Апетит). Определено не са евтини, но пък по пътя на разходката ще попаднете със сигурност на супермаркети, където можете да намерите различни видове на доста по-приемливи цени).

Вече сте пред великото кабаре Мулен Руж, разположено до квартала с червените фенери! Отвън изглежда скромно, но перките на вятърната мелница, историята и визитната картичка „канкан“ ви прехвърлят в други времена, които днес продължават да привличат гости от цял свят.

Оттам ви предлагам да тръгнете към площад Madeleine, където се намира известната църква Света Мария Магдалена - известна като Мадлената. По пътя е пълно с модерни магазини и търговски центрове, приятни бистра и уютни кафенета (кафето е около 2,50 евро).

Вече сте съвсем близо до площад Конкорд (площада на Съгласието), от който започва Шанз-Елизе. Площадът е построен по идея на Луи XV през 1755 г. Представлявал е осмоъгълник, заобиколен с ровове, в чиито ъгли се издигат статуи, символизиращи най-големите и важни градове на Франция. В средата е самият Луи XV на кон.

Друг известен монумент на площада е египетският обелиск, чийто златен връх блести отдалеч. Той е подарен на Франция през 1831 г. от Мохамед Али паша, управител на Египет и Судан. Днес около него е голямо кръгово движение.

Със сигурност вече сте достатъчно уморени. Спокойно може да влезете в градините Тюйлери - най-централният красив парк в Париж, който се намира се на десния бряг на Сена, между Лувър и площад Конкорд. Въпреки, че е пълно с хора, винаги ще намерите свободна пейка. Зелената трева, чистите езерца, пълни с декоративни риби и великолепните цветя, изпълват очите. А за вечерта ще ви предложа невероятни преживявания, но за тях в следващия материал.

снимки - Ина Георгиева