fbpx Eлектронната търговия прогресира в Централна и Източна Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Eлектронната търговия прогресира в Централна и Източна Европа

Eлектронната търговия прогресира в Централна и Източна Европа

Регионът на Централна и Източна Европа играе ключова роля в електронната търговия, тъй като спомага за развитието на цялостния европейски растеж в тази сфера. В края на 2018 г., има пет държави, които движат онлайн общността напред в този регион, а именно Полша, България, Унгария, Словакия, и Словения.
Най-известните и търсени категории продукти в онлайн пазаруването са Потребителската Електроника и Медия в Полша, Унгария, Словакия и Словения. Именно Словения се очаква да генерира около 337 млн. евро приходи през 2019 г. на пазара за електронна търговия.

Поглеждайки към Унгария, най-обширната част от уеб магазините в страната използват някакъв вид онлайн маркетинг средство и само половината от тези магазини опитват да се популяризират с офлайн решения. Да си активен в социалните мрежи със своя онлайн магазин е съществен елемент, ако искаш да оцелееш на пазара. В този ред на мисли, 80% от всички уеб магазини в Унгария са активни във Facebook.

В интерес на истината, Facebook е все още най-популярната социална медийна платформа, на която унгарските компании, както и останалите държави в региона се доверяват. Общия процент на използваемост в този регион на Европа достига 70%. Instagram също започва да се издига в очите на онлайн магазините и въпреки че повечето от тях използват YouTube, само около 10% от потребителите са задоволени от платформата.

Нещо повече, през 2018 г. унгарските онлайн купувачи похарчват около 1000 милиарда Форинта (около 3.2 милиарда евро). От хората, които са избрали да поръчат от чуждестранни уебсайтове, 79% са студенти, а 72% от всички онлайн купувачи предпочитат външна поръчка от чужбина, защото смятат тази опция за по-евтина. (https://enet.hu/hirek/e-kereskedelmi-korkep-2018-online-vasarlas-kulfoldrol/)

Пренасяме се в Словакия, където през 2018 г. 2,3 милиона души са използвали различни онлайн платформи за пазаруване, като се очаква този брой да нарасне до 3,6 млн. до 2022 г. Според прогнозите на експерти, размерът на разходите им ще се увеличи с 25%. Общите генерирани приходи възлизат на 722 млн. Евро, като основно те са формирани от най-популярната продуктова категория - Електроника и Медии, последвано от Играчки и Направи си Сам. Словакия в действителност допринася за развитието на целия регион на Централна и Източна Европа, тъй като основните дистрибутори на страната включват Република Чехия и Полша.

От друга страна, в България, текущата водеща продуктова категория е Мода, която възлиза на 201 млн. евро. Това се основава на общите приходи на българската електронна търговия от всички категории продукти, които възлизат на общо 470 млн. евро. Очаква се те да нараснат до 681 млн. евро до 2021 г.

Ако сте продавач от Централна и Източна Европа, имате възможност да получите достъп до пазар от близо 20 милиона онлайн купувачи (или около половината от населението на Полша), които харчат по 366.04 евро на човек годишно в онлайн пространството. След четири години очакваните 20.95 милиона полски онлайн купувачи ще харчат приблизително 482.32 евро на човек.

Нещо повече, нека споменем някои ключови събития и цифри, които правят региона на Централна и Източна Европа един процъфтяващ пазар за електронната търговия. Българската Асоциация за Електронна Търговия (БАЕТ) се присъедини към паневропейската организация „Ecommerce Europe“, която представлява над 25 000 онлайн търговци в Европа. По този начин, отварянето на бизнес възможности в страната за онлайн търговци от други страни в съюза се улеснява драстично, както и позволява на организацията да засили своето регионално присъствие.

Онлайн купувачите в Словения се очаква да достигнат 1,4 милиона до 2021 г. и ще представляват 83% от цялото население. От друга страна, по-младото полско поколение е силно засегнато от влиянието на Интернет като източник на информация и мотивация за всяко едно действие, което включва и основни нужди, каквато е пазаруването.

Като обобщение можем да кажем, че посоката, в която регионът на Централна и Източна Европа се развива изглежда особено добра за производители, риселъри и дистрибутори, свързани с този регион.
 

Facebook коментари