fbpx Ударите на кризата върху световните компании | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ударите на кризата върху световните компании

Ударите на кризата върху световните компании

Консултантските компании по управление на персонал твърдят, че съкращенията са грешка дългосрочен план и биха навредили стратегически на бъдещо бизнес развитие. В най-новото си изследване консултантската компания Boston Consulting Group обяви, че най-драстично ще свиват персонала автомобилните производители, секторите за потребителски стоки и тежката индустрия. “твоят Бизнес” проследи кои бяха компаниите, които направиха първите драстични съкращения на служители през първото тримесечие на годината.

Автомобили

В автомобилния сектор съкращенията на персонал и свиването на разходи се усетиха най-драстично. Доскоро азиатските автопроизводители се радваха на растящи или поне слабо намаляващи продажби заради по-атрактивните цени на тяхната продукция. Но последните статистически данни показват, че икономическата криза не ги е подминала и продажбите им падат и от двете страни на Атлантическия океан. В САЩ през февруари продажбите на азиатските автопроизводители се сринаха с между 40% и 60% на годишна база по данни на Autodata. Според Европейската асоциация на автопроизводителите спадът в продажбите в Европа се движи в приблизително същия диапазон.

Японският автопроизводител Mitshubishi дори предложи нов бизнес модел за своя европейски филиал като опит за противодействие на глобалната криза. Компанията предлага да върне обратно в Япония всички дейности, свързани с продажбите и маркетинга на автомобилите, продуктовия мениджмънт и др., като поддържа и координира дейностите директно с 34-те европейски дистрибутора на филиала.
Предвижда се европейският филиал на компанията да освободи сградата на сегашната си централа в Скипхол-Райк, близо до Амстердам, и да прегрупира функциите си в Борн. Изпълнението на направеното предложение ще означава намаляване на сегашната администрация с 45%.
Азиатските автопроизводители прибягнаха до различни мерки, с които да отговорят на свиващия се пазар. Mazda обяви, че най-вероятно ще иска заем от държавата, за да покрие поне част от краткосрочните си задължения, които са нараснали с 62% през настоящата финансова година. Южнокорейската KIA ще се опита да пласира облигации за близо 300 млн. долара. Корпорацията обяви, че ще залага на пазари като руския, където продажбите все още растат.

Медии

Световните медийни и развлекателни корпорации предприеха масови съкращения през първото тримесечие на годината.
По официални данни на Walt Disney Company до март са закрити 1900 работни места, като 1200 от тях са били реално заети позиции, а 700 са били свободни работни места. В увеселителния парк “Дисниленд” в Калифорния, например, са закрити 300 работни места. Повечето от съкратените щатни позиции са на мениджърско ниво
и постоянни работници.
Издателят на вестниците New York Times и Boston Globe, New York Times Company съкрати 100 души от бизнес отделите на компанията и намали заплатите на останалите с 5 на сто.
Петпроцентното намаление на възнагражденията автоматично влиза в сила за редакторите и служителите на вестника, които не членуват в журналистическия синдикат Newspaper Guild. Издателите обаче изрично посочиха, че ако синдикалните членове не се съгласят на намалението, те ще бъдат принудени да съкратят между 60 и 70 души от 1300-членния журналистически екип.

Засега е предвидено намалението на заплатите да продължи девет месеца - от април до декември. То ще бъде придружено с допълнителен 10-дневен отпуск за всеки служител. Ако икономическата ситуация се подобри, служителите ще започнат да получава предишите си възнаграждения от 2010 г.
Рекламните приходи на New York Times са спаднали с 13,1 % през 2008 г., като спадът само за последното тримсечие е бил 17,6 %. Мениджмънтът на компанията все още не е обявил цифрите за 2009 г., но коментира, че до момента приходите са по-малко от очакваното.
Медийната компания Daily Mail също съкрати 1000 работни места. Компанията е собственик на вестниците Daily Mail, безплатния Metro, регионалните Leicester Mercury, Hull Daily Mail и Bristol Evening Post. Съкращенията ще засегнат най-вече служителите в регионалната Northcliffe Media, която издава 113 регионални вестници във Великобритания. От компанията съобщават, че по-голямата част от съкращенията вече са се случили или ще станат факт съвсем скоро. Daily Mail прогнозира 24% спад в рекламните си приходи през първото тримесечие на 2009 г. и 37% в регионалното подразделение Northcliffe Media.

Високи технологии

IBM - най-големият в света производител на услуги за компютри съкрати около 5000 служители. По неофициални данни уволненията ще засегнат предимно поделенията в САЩ, които осигуряват около една пета от глобалните продажби на компанията.
Същото правят и гиганти като Microsoft и INTEL в опит да се справят с рецесията.
В края на 2008 г. за IBM работеха около
400 000 души и според източници от компанията последната вълна съкращения няма да е последната. Съкращенията не излизат евтино на IBM -
годишно разходите за раздяла със служители възлизат на 300-400 милиона долара и се очаква тази година сумата да е приблизително същата.

Спорт

Американският производител на спортни стоки Nike планира да затвори три фабрики в Китай и една във Виетнам. Целта на Nike е да концентрира производството, вместо да разпилява поръчките в различни заводи.
Причина за това е спадът в търсенето на продукцията на компанията, която ще се опита да рационализира производството и доставките си. Освен това компанията планира да изтегли производството на облекла от фабриките, които използва в чужбина. Общо 640 завода в цял свят са ангажирани с производството на стоки на американския гигант. Само в Китай те наброяват 180. В тях са ангажирани над 200 хиляди работници.

Facebook коментари