fbpx Eleven стартира нов частен фонд с 6 млн. евро рисков капитал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Eleven стартира нов частен фонд с 6 млн. евро рисков капитал

Българският фонд за рисков капитал Eleven ще инвестира нови 6 млн. евро в технологични стартъп компании от България и Югоизточна Европа. Капиталът на новия фонд за дялово инвестиране е изцяло частен и идва от успешни предприемачи от България и региона.

Под надслов “Founders Fund” (от предприемачи за предприемачи), новият фонд на Eleven е съставен изцяло от частни инвеститори - успешни предприемачи и професионалисти с дългогодишен опит в бизнеса.

“Ограничените във времето стартъп програми, които се опитват да поставят стартиращите предприемачи в рамки, вече не са ефективни. С Eleven 2.0 стъпваме върху всичко научено досега и изграждаме подкрепяща инфраструктура от знание, капитал, световни партньорства и сплотена общност. На база индивидуалните нужди, които всяка компания има, тази инфраструктура мобилизира необходимите ресурси в правилния за нейното развитие момент”, коментира Даниел Томов, партньор в Eleven.

Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на 100 000 евро в замяна на 10-12 процента дял в компанията. В зависимост от развитието и нуждите им, фондът може да вложи допълнително до 200 000 евро. Фондът няма да оперира на база на прозорци за кандидатстване, вместо това екипът е отворен да разглежда стартъпи през цялата година.

“Участието в Eleven 2.0 на над 30 частни инвеститори със сериозен опит в различни индустрии, е голямо предимство за нас и невероятна добавена стойност за компаниите, в които ще инвестираме. Знанието, опитът и контактите, с които нашите инвеститори могат да подкрепят новата вълна предприемачи, са безценни”, споделя Васил Терзиев, партньор в Eleven.

Технологични компании от България и региона могат да изпращат информация за своите стартиращи проекти чрез форма достъпна от уебсайта на Eleven

“Търсим смелите предприемачи, които решават значими предизвикателства чрез помощта на технологиите. Искаме да видим екипи, които имат първоначален прогрес и вече са положили усилия върху идеята, в която вярват”, посочва Ивайло Симов, партньор в Eleven.

В рамките на 3 години Eleven инвестира 12 милиона евро от първия си фонд, финансиран по програма Джереми, в над 100 технологични компании и активно участва в развитието на стартъп екосистема у нас.