fbpx Ръст на дървообработващата и мебелна промишленост | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст на дървообработващата и мебелна промишленост

Предприятията за преработка на дървесина и производство на мебели в България се оказват един от най-устойчивите клонове на родната индустрия, защото непрекъснато се развиват. Важен е фактът, че инвестициите и в двата сектора постоянно растат - в дървопреработването с 32.8%, а в мебелната промишленост със 7.4%. Продукцията се реализира успешно както на вътрешния пазар, така и в страни като Турция, Гърция и Италия.

Развитието на дървообработващата и мебелната промишленост предполага непрекъснат процес на модернизиране на технологията, функционалността и не на последно място на дизайна и естетиката. Създаването обаче на иновативни продукти е от ключово значение за повишаването на конкурентоспособността на българското мебелно производство и навлизането му в пазарни ниши с висок ценови диапазон, бе комнетирано на Конференция на производителите от двата сектора, организирана от Браншовата камара в Трявна.

В тази насока усилията трябва да бъдат към развиване на конкурентни предимства с въвеждането на гъвкави производства, съобразени с нуждите на потребителя и изискванията за ресурсна ефективност, спецификации за високо качество и напреднала технология; висококачествен дизайн, налагане на търговска марка, интегриране на услугите преди и след продажба, бърза дистрибуция, с поддържане на минимални количества на склад и др.

Българските фирми в двата бранша ще могат да участват през януари 2014 г. в Международното търговско изложение в Кьолн по индикативната програма Националната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.