fbpx Фалшивите новини - реална заплаха и за бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фалшивите новини - реална заплаха и за бизнеса

Фалшивите новини - реална заплаха и за бизнеса

 

Фалшивите новини - само до преди година-две никой не беше чувал този термин, а днес вече никой не спори, че ги има. Официално се знае, че се създават много сайтове, чиято основна задача е разпространението на фалшиви новини. Потребителите се заблуждават, подвеждат от стресиращи, силни, неочаквани заглавия, снимки, видеа, поддават се и споделят из социалните мрежи това съдържание без никак да се замислят за произхода му, без да проверят. Получава се огромна вълна от споделяния в социалните мрежи. А всички знаем старите поговорка: "Една лъжа повторена 100 пъти вече става истина" или "... иди доказвай после, че нямаш сестра".

Подобен подход се използва много масирано при последните президентски избори в САЩ, като в малко македонско градче са създадени над 100 сайта, в които ежедневно се бълват новини със съмнително или силно невярно естество. Прословут е и случаят с контра-протестиращи, докарани с автобуси за митинг срещу Тръмп.
Ерик Тръкър, 35 годишен предприемач, с едва 40 последователя в Туитър, качва снимка с автобуси от Остин, Тексас и коментира, че има платени демонстриращи срещу Тръмп. Макар и без голямо влияние и много последователи, постът му започва да се споделя от възмутени хора. Над 16 000 споделяния в Туитър и над 350 000 във Фейсбук. Новината се подема и от традиционните медии. Подсилва се още повече от коментара на самия президент Тръмп в Туитър, в отговор на поста на Тръкър. Така, само в рамките на 24 часа новината е обиколила света, макар да не е проверена и дори да е невярна. Това е лична интерпретация на виделия подредени автобуси Тръкър. Опроверженията няма как да достигнат и четвърт от обема, достигнала самата фалшива новина. Мотивите на Тръкър са неясни. По-късно той се извинява, но е факт, че целта е постигната - фалшивата новина е заляла света.

Интересно е, че повечето хора смятат, че могат да различат истинска от фалшива новина. Но статистиката сочи обратното. И ще кажете - те фалшивите новини касаят най-вече политиката и нямат отношение към бизнеса. Фактите сочат обратното - точно както се използват като вече наложен инструмент в политическите битки, с пълна сила се вихрят и на арената на корпоративните съревнования. Механиката е напълно идентична. И отново хората смятат, че знаят що е "fake news" и могат да го различат, но в реалния живот се поддават и дори спомагат за този тип информация да пътува и достига нови и нови маси хора, чрез споделяне в социалните мрежи и извън тях.

Нека си припомним и родни примери, които никак не са малко, но доведоха до големи сътресения в обществото като цяло и конкретни бизнеси. Най-яркият е с първата подобна фалшива новина за фалита на Първа Инвестиционна банка, която се зароди в Интернет, преди още социалните мрежи да имат такава сила и у нас. Годината бе 2008-ма, но потреблението на Интернет бе вече достатъчно голямо и последствията от подобна мълва бяха наистина с голям мащаб. Само в рамките на ден фалшивата новина обиколи цялото население на България. И доведе до закономерен резултат - всички помним безкрайните опашки пред клоновете на банката от желаещи да изтеглят парите си. Банката предприе още по-мащабни действия за запазване на репутацията и бизнеса си като цяло. Това бе силно сътресение, работата по последствията от него, чисто на ниво репутация отнеха години. За финансовите и други последствия само можем да гадаем. За мащабите на подобно събитие без адекватна бърза реакция днес, когато социалните мрежи са сила номер 1 - още повече.

Защо да се притесняваме?

Защото фалшивите новини могат да повлияят не само на политиците, международните отношения, големите бизнеси, но и на малкия и среден бизнес, на всеки бизнес. Понякога неволно, понякога не толкова потребители, конкуренция подемат кампании, които залагат основно на "бомбастична новина", която бързо се разпространява, а после се оказва, че е фалшива, но опровержението не намира дори наполовина толкова широко разпространение като самата бомбастична новина.

Основание да сме нащрек дава и фактът, че никога не е ясно от къде, кой, кога ще се намери нещо, което да се опита да разклати бизнесът ни. Във времето на Интернет, силата е в потребителите и е ясно, че някой, който не е достатъчно информиран или достатъчно добронамерен, дори през фалшив профил или неясна идентичност, може да положи последователни усилия да промени хода на плановете ни.

Кой потенциално е най-податлив?

Няма бизнес, който да не е податлив на подобни атаки, но е ясно, че колкото по-голям е бизнесът, толкова "по-интересен" е за атакуване, отделно от това и по-голяма публика има, която може да се поддаде.

Какво да направим, за да противодействаме?

Първо и най-важно правило е ние самите да не ставаме проводник и разпространител на такива новини. Това изисква висока култура за разпознаване на подобно съдържание, хигиена към информационните източници, проверка достоверността на всяка информация.

При възникване на подобни казуси е добре да информираме своите екипи, партньори, без да даваме допълнителна видимост или акцент на самото съдържание. В някои случаи е възможно да се наложи да разширим обхвата на информираност и достигнем и до по-широки публики.

За ползотворен изход от ситуации, в които фалшивите новини са срещу нашия бизнес и бранш, е добре да сме разработили каналите си за комуникация, така че да имаме база, чрез която да противодействаме. Няма как да имаме какъвто и да е шанс за успех, ако не сме положили предварително добра основа за комуникация с различните си публики. Застъпването и тежест от страна на популярни личности, инфлуенсъри, дигитални лидери на мнение също е важно, но също изисква предварително да имаме добри отношения с тях, за да може да се разчита на адекватна, бърза, а защо не и спонтанна реакция от тяхна страна при кризисни ситуации.

Работата с медии, инфлуенсъри следва да е превантивна, а не реактивна. Добре е да имаме стабилен пояс от хора запознати с нашите продукти, услуги и фенове, които да разчитаме, че ще се застъпят за нас в момент на нужда. Доброто планиране, наличието на стратегия за реакция при подобни, макар и хипотетични ситуации, е повече от задължително в днешно време. Разчитайте на професионалисти и знайте, че средата днес е много по-различна от тази преди 5-10 или 20 години. А превенцията винаги е най-доброто решение.