fbpx Фермери от Уганда ангажирани в инициатива за социални предприемачи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фермери от Уганда ангажирани в инициатива за социални предприемачи

Близо 13 000 фермери доставят кафените зърна Aрабика за производство на серията кафе PÅTÅR. Броят на земеделските производители, които участват в социалната бизнес инициатива в региона на Бели Нил в Уганда, е нараснал с над 60%, обяви ИКЕА. Проектът стартира с 8,000 фермери през есента на 2017 г. А на следващата година ИКЕА представи специалното си кафе – 100% Арабика с произход от района на Бели Нил в Уганда. 

Това е висококачествено, средно изпечено кафе, с фини нотки на ванилия и шоколад, за чиято направа са използвани единствено кафени зърна с произход от региона на Бели Нил в Уганда.  То е органично и UTZ сертифицирано.

ИКЕА е първият ритейлър, направил широкодостъпно кафето, което се отглежда в региона на Бели Нил. Благодарение на доставчика на компанията и чрез глобалната магазинна мрежа на компанията, всяка година висококачественото кафе от региона на Бели Нил достига до 680 милиона клиенти по света.

Въпреки че Уганда е най-голямата страна износителка на кафе в Африка, кафе-индустрията й се състои предимно от голям брой дребни земеделски производители, които често са изправени пред сурови бизнес реалности. Не е лесно да се управлява печеливша ферма с малки ресурси. С производството на кафето, шведската компания  подкрепя местния проект за социален бизнес, който работи в тясно сътрудничество с фермерите и общностите за производство на кафе, за да се повиши нивото на менажиране на стопанствата и финансите им, както и да подобри в дългосрочен план практиките за изкупуване на кафе и следователно семейните дейности.

„Когато посетих местния екип в Уганда, разбрах колко много ги мотивира фактът, че сега кафените им зърна се продават в ИКЕА по цял свят. Нашият ангажимент допринася за това земеделските производители на кафе да могат да получават стабилни доходи и да имат достъп до световния пазар, което от своя страна отваря нови възможности за техните семейства и общности. Това е проект, от който печелят всички страни. Гордея се, че можем да предложим на клиентите си това специално висококачествено  и вкусно кафе от региона на Бели Нил“ , коментира Азалиа Мапомбер, специалист социално въздействие в IKEA Food Services AB .