Фестивалният туризъм по морето може да повлияе положително

Фестивалният туризъм по морето може да повлияе положително

Индивидуални резервации на руски туристи, които са почивали у нас преди и са останали доволни, бележат първата седмица след откриването на летния туристически сезон. Част от тях ще останат на българското Черноморие поне два месеца, което предполага и инвестицията на по-сериозни бюджети. Това сочат данните на Green Life Resorts в началото на активния ваканционен период.

„През последната седмица имаме доста запитвания и потвърдени резервации от руски граждани, които са посещавали комплекса ни в Созопол и през предходните години. Те познават мястото и района и оценяват предимствата на ваканцията в България”, коментира Илиян Маринов, търговски мениджър на компанията. „Липсата на ранни групови записвания през тур оператори компенсираме успешно чрез нова бизнес стратегия за достигане до доволните ни стари клиенти, които не попадат в обсега на държавната политика – т.е. не са държавни служители. Тези туристи имат по-дълги престои в сравнение с родните посетители, което е важно за нас и ни позволява да запазим миналогодишните ценови нива”, допълва Маринов.

За да се запазят нивата на заетост от миналата година, е необходимо да се предприемат доста по-сериозни действия от страна на маркетинговите отдели на курортите, като се насочи вниманието към привличане на “изгубени” туристи, каквито са българите, предпочели съседните страни, коментират още от компанията.

„По всяка вероятност опасенията за цялостно понижение през този сезон ще се сбъднат за голяма част от бранша, но смятам, че добре изградените и поддържани обекти ще успеят да постигнат добрите резултати от предходната година, особено ако са в дестинации с позитивен имидж като Созопол, Лозенец, Поморие, Несебър, Дюни, Каварна”, коментира Маринов.

По думите му, от голямо значение за туристическия бранш е и да сегментира ясно целевите групи посетители, за да предложи по-качествен и адекватен на търсенето продукт.

„Традиционно, заможните туристи, например, не използват пакети за храна от типа all inclusive, както правят тези с по-скромни финансови възможности. Те се интересуват главно от количеството и качеството на местата за хранене в близост. За туристите от средната класа обикновено най-удобният вариант е този от типа half board (полупансион). Ние внимателно изследваме всеки тип гости и се стремим да предлагаме това, което би удовлетворило максимално голяма част от посетителите ни”, обяснява Маринов.

Настъпва и моментът за цялостна промяна на имиджа на родното Черноморие като туристическа дестинация и за активна работа в тази насока. „От години страната ни се бори с пазари като Турция, Гърция, Испания, като ключовият проблем пред нас винаги е бил в репутацията ни на евтина и сравнително нискокачествена опция за лятна почивка за международните туристи”, казва Илиян Маринов. „Пресяването на качествените проекти през последните няколко години и успешното им налагане дори в най-трудните периоди до голяма степен е позитивно. То е пример за превръщането на страната ни в по-елитна дестинация. По-заможните туристи, които посрещаме тази година, са доказателство за това”, допълва Маринов.

Сериозен дял от туристите през започналото вече лято е този на българите. Техните резервации традиционно стартират след 15 юни, когато е краят на учебната година за по-големите деца. Най-активният период от лятото – между 15 юли и 15 август, вече е напълно резервиран. През последните години по-голям процент от ваканциите стават за 10 или дори 14 нощувки, а не за 7, какъвто е базовият пакет.

Интересен таргет са гостите, които организират морксата си ваканция около посещение на музикални или други събития. Тенденцията не е нова, но дава все по-сериозно отражение върху пазара – в успешната симбиоза между класическия летен и фестивалния тип туризъм се крие големият потенциал, който експертите виждат.

В Созопол, например, се провеждат два големи културни фестивала, по време на които туристическият бранш в региона се радва на огромна посещаемост, при това и двете събития не са в най-активния сезон, а по-скоро в периферията на лятото. Сходен е и ефектът при провеждане на мащабни културни мероприятия в близост до града. Лесният достъп от София до южните крайбрежни части също са силен катализатор за развитие на своеобразен тип туризъм – краткосрочния. При него хората често използват уикенда, за да съчетаят културно събитие с кратка морска почивка.

Големите концерти, дори кратките DJ събития привличат туристи, които традиционно и по много причини избират Гърция или Турция. Някои мероприятия са притегателна сила дори за чуждестранни гости.

Едно от тях е Spirit of Burgas, което дава пълна заетост преди и след феста. В седмиците на Аполония също има сериозна заетост. Именно фестивалният туризъм би могъл да се превърне в ключово предимство на българските курорти пред гръцките, където културните мероприятия не са силно застъпени.  

Facebook коментари