fbpx Българите купуват по-малки жилища | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българите купуват по-малки жилища

Българите купуват по-малки жилища

Пазарът на жилищни имоти в България бавно, но сигурно се активизира. Няколко са основните тенденции на пазара на жилищни имоти, които оформят този факт - ръст на запитванията от купувачи, ръст на цените – около 12% в София и между 8 и 10% в по-малките градове, увеличаване броя на сделките „на зелено“.

Водещите причини за продажба на жилища в момента според Unique Estates са излизането от инвестиция (26%) и реализацията на даден проект (26%). Това прави инвеститорите много активен играч на пазара, а те се ориентират предимно към новото строителство, което отговаря на нуждите от определени удобства на съвременния купувач. 20% от предлагането на пазара произтичат от необходимостта от средства в средносрочен план, а 12% се формират от хората, които искат да подобрят своята среда на живот. Тези клиенти сменят настоящото си жилище за ново с по-голяма площ, по-добра локация, повече екстри, отговарящи на по-високия стандарт на живот, който те търсят.

Имотите, които излизат на пазара на адекватни цени, съобразени с текущото търсене и предлагане, се реализират в рамките на 1 до 6 месеца.

През 2016 г. продължителността на търсенето на недвижими имоти рязко се понижи. Клиентите взимат своите решения за покупка много по-бързо от преди – в рамките на 1 максимум 3 месеца и след средно 10 огледа.

Отстъпки в цените на жилищните имоти в момента почти няма. Максималната възможна корекция в стойността на имота е до 5% и то в редки случаи. През 2016 г. се наблюдава 7% ръст на сделките, сключени на офертна цена. Отчита се спад на продажбите на стойност под 50 хил. евро и ръст на тези над 100 хил. евро.

Клиентите на пазара на жилищни имоти са с нов профил – мениджъри на средни и високи позиции, на основен трудов договор, със семейства и деца. Те предпочитат да влагат парите си в имоти, вместо да ги държат в банките, и купуват имоти на стойност над 70 хил. евро. В много от случаите използват ипотечни кредити заради атрактивните условия в момента и спада на лихвите както по кредити, така и по депозити. Броят на чужденците, инвестиращи в жилищни имоти в България, през последните месеци е малък. Клиентите са чувствителни към стойността на офертите, но не купуват на всяка цена.

Най-ново изследване на SGЕкспресбанк показва, че близо 80% от желаещите да закупят жилище в България имат намерение за го ползват за имот за живеене. Всеки десети признава, че би изтеглил кредит за покупка на жилище за децата си. 74% от потенциалните купувачи биха инвестирали в имот до 50 000 евро, което е с 10% повече в сравнение с проучване на банката от 2013 г. Нараства процентът на хората, които искат да инвестират в едностайни и двустайни жилища (съответно с 5% и 8%) за сметка на спад при къщите и по-големи апартаменти.

Планиращите да изтеглят заем за жилище смятат да го изплащат между 10 и 15 години (33%) или между 15 и 20 години (32%). Другите възможности, които запитаните обмислят, са между 5 и 10 години (14%) и между 20 и 30 години (13%). Само 7% от българските граждани нямат ясна представа за срока на погасяване.

Водещите фактори при избор на жилище са локацията (84%), цената (80%), качественото строителство (54%) и лесния достъп и удобния транспорт (42%). Видът на строителството има значение за 38% от анкетираните, етажът и гледката са важни за съответно 32% и 26%, а за 13% от участвалите в проучването има значение и централното отопление.

„Освен количествените тенденции за пазара, проучването ни очертава ясно и повишаващите се очаквания на българите към банките. Те гледат на тях не само като на финансираща институция, но и като консултант относно специфики в процеса за покупка на жилище, а всеки трети очаква помощ в търсенето на имот. Всичко това е важна предпоставка за бъдещото развитие на финансовите институции в България и за иновации в отношенията им с потребителите“, сподели Радой Стоянов – Ръководител отдел „Маркетинг и дигитално банкиране” в Сосиете Женерал Експресбанк.