fbpx Работодателите нямат право да задължат служителите си да се ваксинират | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Работодателите нямат право да задължат служителите си да се ваксинират

До 29 октомври се провежда Европейската седмица за безопасност и здраве при работа. Всяка година през октомври (календарна седмица 43) експерти по безопасност и здраве при работа от целия ЕС и извън него, провеждат серия от активности, с които да повишат информираността за безопасни и здравословни работни места.

Организирана от EU-OSHA (Европейската агенция по безопасност и здраве при работа) и нейните партньори, всяка година тази седмица има за цел да повиши осведомеността за важността на активното управление на безопасността и здравето на работното място. 

Тази година темата е: Здравословните работни места облекчават натоварването. Кампанията насочва фокуса ни към превенцията на свързаните с работата мускулно-скелетни смущения (МСС). Фокус са различни „приоритетни области“ в рамките на широката тема за МСС - превенция, факти и цифри, хроничните състояния и заседналата работа.

Мускулно-скелетните смущения (МСС) са сред най-често срещаните заболявания, свързани с труда. Те засягат милиони работещи в Европа и струват милиарди евро на работодателите. Решаването на проблема с МСС допринася за подобряване на живота на работещите и респективно на ефективността на бизнеса.

Пред експертите по безопасност и здраве в България е изключително актуален въпросът, как да помогнат на работодателите да спазват новите изисквания на МЗ и да осигурят безопасни условия на работа за служителите. Отговорният работодател е необходимо да помоли служителите да останат или да се приберат вкъщи, ако имат симптоми на COVID-19 (дори и леки) или са идентифицирани от РЗИ като контактно лице на човек с COVID-19.

В случай, че служител е дал положителен PCR тест или очакват резултат от PCR тест, има положителен бърз тест и предстои да си направят PCR тест, също е важно да се изолира. Консултантите от ЛОТ-КОНСУЛТ подчертават, че няма законово изискване работещите да имат право да полагат труд, само след задължително ваксиниране. Работодателите нямат право да задължат служителите си да се ваксинират, но са длъжни да предприемат мерки за тяхната защита от COVID-19. 

„В заповеди на министъра на здравеопазването и на министъра на труда и социалната политика бяха регламентирани конкретни задължения на работодателите във връзка с превенцията на риска от COVID-19, които не включват задължение на работодателите да тестват своите служители.

В случай, че работодател издаде заповед за задължително групово тестване за установяване на COVID-19 сред своите служители и организира провеждането им, той следва да го заплати.“ – категорична е инж. Стоянова, експерт по безопасност и здраве при работа в компанията ЛОТ-КОНСУЛТ.

Пандемията успя да привлече фокуса на вниманието на всички нас към здравето, и по-специално към общественото здраве. Безопасността при работа е важно да бъде приоритет не само за работодателите и самите работещи, а и за техните семейства, близки, приятели.