fbpx Кеф цена няма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Кеф цена няма

„Кеф цена няма“ – стара и готина българска поговорка. Колко пъти в годината сте се запитвали дали на вашите клиенти и доставчици им е кеф да работят с вас? Сигурен съм, че николко.

Всъщност е много важно на клиентите ми да им е кеф да си общуват с вас, да се смеят по време на разговорите, да вдигат телефона с усмивка, да ви пишат мейли не по задължение. Когато им е кеф, хората са склонни да са по-непридирчиви, както към цената, така и към качеството, а също така правят редица компромиси. И няма значение с какъв бизнес се занимавате, важно е да създавате положителни емоции.

Освен вашите отговори на въпроса защо на клиентите им е кеф да работят с вашата компания и екипа, е добре да получите отговори и от реалните клиенти - колкото по-откровени толкова по-добре. След като получите такава информация си сглобете образа, който са обрисували клиентите – най-положителният образ, само от прекрасни думи и усмивки и го използвайте пред всички свои служители. Много важна е ясната дефиниция и съответно мултиплициране на тези качества на компанията, които са важни и създават положителни емоции в клиентите, а защо не и в доставчиците.

Наистина е много важно на хората да им е удоволствие да общуват със служителите, да имат желание да си похарчат парите при вас. Е, понякога може би цената няма да е най-добрата, но ако емоцията е положителна, може да преодолее разликата без проблем.

Ако работите с някого само заради бизнеса и условията му, рано или късно, ще бъдете недоволни и съответно ще се замислите и за по-добри условия, и за друг доставчик. Най-сигурният ров, пълен с крокодили и ограждащ вашите клиенти от вашата конкуренция, е положителната емоция, която създавате при работата си с тях. Бъдете сигурни в това!

Аз самия се стремя постоянно да създавам положителни емоции в нашите клиенти - я с мекици сутрин, я с вино следобед или някоя шега по време на разговора. Това ми помага в бизнеса да работя с клиентите си с години, без да се циганим за 100 или 200 лв. например, което от друга страна позволява да им даваме максимума от нас.

Качеството си е качество, винаги има толкова добри колкото сте вие и винаги има по-добри от вас в съотношение цена-качество, така че единствения начин да си задържите клиентите, е да изкопаете рова и да пуснете крокодилите вътре.

Бъдете постоянни в това, да създавате положителни емоции и да показвате колко цените своите клиенти. Само така ще продължите да се развивате в тези бурни и тежки времена за почти всички нас.

А сега прочетете текста отново и навсякъде, където има дума "клиент" заменете с думата "служител". Защото кефа на вашите клиенти се създава от вашите служители. Защото ако те не работят с кеф, няма как да се чувстват клиентите ви обгрижени и радостни, че ви има.

Може би сте забелязали, че не използвам думата партньори, а пиша за клиенти и доставчици. Думата партньор в бизнеса се използва в политиките на големите бизнес акули и много често от партньорите се свалят по няколко кожи, така че по-добре да си останем клиенти и доставчици, но да работим с кеф едни с други.