Ford EcoBoost двигател на писта Нюрбургринг

Малкият 1-литров EcoBoost двигател на Ford се включи в една от най-бързите обиколки в историята на известната Северна Дъга на прочутата писта Нюрбургринг, дело на уникален болид Formula Ford.
Единствената по рода си едноместна Formula Ford с разрешение за движение по обществени пътища завърши обиколка за 7 мин. и 22 сек. – представяне, което я нарежда пред супер автомобили с по над 600 к.с. като Lamborghini Aventador, Ferrari Enzo и Pagani Zonda.
Инженерите на Ford работиха няколко месеца по проекта, за да заменят обичайния 1.6 EcoBoost със 180 к.с. във Formula Ford със специално настроена до 205 к.с. версия на новия глобален 1-литров EcoBoost двигател, наскоро обявен за „Световен двигател за 2012”.
Екипът също така модифицира автомобила, така че да е напълно легален за употреба по пътната мрежа, оборудвайки го с калници, предни и задни светлини и мигачи, аеродинамични странични огледала и клаксон и регистрационни номера. Оборудван е с 6-степенна ръчна трансмисия и легални за използване на пътя гуми.

Неофициална максимална скорост на автомобила е 255.5 км/ч, а ускорението до 100 км/ч за под 4 сек. Автомобилът покори дългата 20 832 м Северна Дъга на Нюрбургринг със средна скорост 169 км/ч.
Задвижваната от 1-литровия EcoBoost Formula Ford подобри най-бързите времена, записани от редица супер автомобили, в това число Lamborghini Aventador LP700-4 със 700 к.с., Ferrari Enzo с 660 к.с. и Pagani Zonda с 602 к.с.
Вътрешните тестове показаха, че задвижваната от 1-литровия EcoBoost Formula Ford е също така способна на удивително нисък разход на гориво от 2.4 л/100 км при 56 км/ч и 5 л/100 км при 120 км/ч.

Facebook comments