fbpx Форум в Девня събра социално отговорни компании под мотото “Бизнесът - сила за добро” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Форум в Девня събра социално отговорни компании под мотото “Бизнесът - сила за добро”

 

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН проведе първия от поредицата за 2019-та година регионални форуми под мотото “Бизнесът - сила за добро”. Домакин беше содовият завод на “Солвей Соди” в град Девня.

Форумът даде гласност на добрите практики в областта на корпоративната социална отговорност на местните компании, показвайки че тези партньорства създават споделена стойност за бизнеса и обществото. Бяха демонстрирани отлични примери за успешни съвместни проекти между компаниите от региона и организации от нестопанския и публичния сектор в областта на образованието, културата и социалната сфера.

Събитието беше открито от изпълнителния директор на “Солвей Соди” Спирос Номикос:

“Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е един извор на позитивна енергия, сила за добро, каквото е и мотото на този форум и сме щастливи, че “Солвей Соди” е част от тази инициатива още от 2014 година.
Много хора смятат, че корпоративната социална отговорност спомага за добрия имидж на фирмите, а тя  всъщност е само следствие. Това да си отговорен е добре на първо място за обществото и за нас като хора, а след това за компанията.”

Началото на панелната дискусия беше дадено от експертите на „Агрополихим“, „Девня Цимент“ и СУ „В. Левски“, гр. Девня, които разказаха за създадените от тях професионални паралелки в девненското училище. Професионалното образование в специализирани паралелки има за цел предоставяне на повече възможности за развитие на учениците в местното училище и трудова реализация, като подпомага и бизнеса в дългосрочен аспект с квалифицирани кадри в община Девня.

“Община Девня успешно работи с бизнеса. Компаниите от региона живеят със социалните проблеми в региона. Щастлив съм, че съм кмет на община, в която бизнесът е отворен за партньорство за решаване на местните проблеми и реализиране на проекти на територията на общината. В лицето на бизнеса виждам подкрепа и добър партньор.”, каза кметът на община Девня Свилен Шитов.

Темата на Юра Драганова - HR мениджър на “Солвей Соди” беше за един от най-успешните социално отговорни проекти на компанията -  “С колан на задната седалка“. Той поставя въпросите за безопасността на децата, пътуващи в автомобил. Изключително актуална тема не само в сезона на ваканциите и многобройните пътувания, които предприемат всички през лятото.

За силата на вътрешните комуникации под мотото “Всеки има нужда от добра компания” разказа Гергана Петровска, мениджър "Вътрешни комуникации" в екипа на “Овергаз”. Тя сподели за поредица иновативни вътрешни инициативи, които компанията организира с цел сплотяване на екипа и изграждане на работна среда, в която всеки е полезен и ценен с труда си.

Теодора Стоянова от варненското сдружение “Кашалот” представи инициативи за промяна на градската среда, които организацията реализира със своите устойчиви във времето проекти. “Морски слънчогледи” е един от тях и представлява чадъри с инсталирани слънчеви панели, които се намират на варненския плаж и играят ролята на соларни зарядни станции. Чрез тях посетителите на плажа могат безплатно да зареждат своите мобилни устройства с енергия от слънцето. “Спирка за разкази” е друг техен проект, който превръща спирките на градския транспорт във вдъхновяващо място, на което никога не скучаеш, благодарение на кратките разкази, изложени там.

Темата на 21 в. - за опазването на природата и важността децата да развиват отношение и отговорност е в основата на проекта “Пътят на отпадъците”, в който е включен детски екологичен музей, посветен на управлението на отпадъци - създаден и финансиран от “Девня Цимент”.

Участие във форума взе и “Алкомет”, която представи широкомащабната си информационна кампания “Заедно можем да спрем телефонните измами”. Целта й е повишаване информираността на хората относно капаните на телефонните измамници. “Алкомет” оперира в Шумен, а в област Шумен за 2018 година има 316 000 хиляди лева щети от телефонни измами.

Устойчивото развитие и корпоративна социална отговорност са част от учебните програми на Икономически университет - Варна, сподели докторант Мария Георгиева. Тя представи и свое научно изследване за връзката между КСО и маркетинга.

“Корпоративната социална отговорност не е само за корпорациите, не е само за социално слабите, тя не е само отговорност. Трябва да докажем, че когато ние печелим, печелим не само за собствениците, не само за акционерите, за екипите, с които работим. Тази печалба е източник на ресурс, който инвестираме в полза за обществото. Не по-малко важно е, че ние управляваме ценен човешки ресурс и способности, които също умело инвестираме за разпознаване на предизвикателства и възможности пред обществото и посрещането им с иновативни решения”, сподели с присъстващите председателят на БМГД на ООН Огнян Траянов.