fbpx Галина Нифору: Балканският винен конкурс през юли 2020 ще е първото събитие след дълга пауза | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Галина Нифору: Балканският винен конкурс през юли 2020 ще е първото събитие след дълга пауза

Галина Нифору: Балканският винен конкурс през юли 2020 ще е първото събитие след дълга пауза

От 15 до 17 юли в сръбската столица Белград ще се проведе 9-тото издание на Балканския винен конкурс, след като провеждането му в края на май бе отменено заради пандемията от коронавирус. Преди ден бяха обявени новите му дати на провеждане в разгара на лятото, а организатори и участници са повече от нетърпеливи и ентусиазирани да се съберат на голямата балканска надпревара. Галина Нифору, изпълнителен директор на Балканския конкурс и фестивал даде първото си интервю във връзка с проявата за нашето списание. Ето какво сподели.

Г-жо Нифору, вчера анонсирахте, че 9-тото издание на Балканския винен конкурс има нови дати за провеждане и ще се състои на 15-17 юли, след като цялата подготовка беше стопирана заради пандемията от коронавирус. Ще успеете ли да се подготвите само за два месеца?

- Разбира се, че ще успеем! Всяка година организацията на Балканския винен конкурс  фестивал трае около 6 месеца. Ние работим интензивно от декември миналата година. Дори в тези два месеца на извънредно положение много от избите продължиха да се записват. Това за нас означава много. Доверието, което сме изградили помежду си с балканските изби е безценно.

Имаме много нови проекти, по които вече работим. Предстои обновяване на сайта ни, който ще се превърне в платформа за информация и реклама на балканските изби .
И тази година ще направим каталог на наградените вина, който изпращаме до вносители, дистрибутори , търговци и меди и от целия свят.

Новото в балканския конкурсе, че за първи път след 8 години той излиза от София и се премества в Белград. Ще се превърне ли в традиция да се провежда в различни балкански столици?

- Да, именно това е целта, да организираме конкурса в различни балкански страни. Мисля, че всяка една от тях заслужава честта да бъде домакин и да приеме международното жури, което е изключително силно всяка година. По този начин ще има равнопоставеност и солидарност. Важни думи, чието значение преоткрихме в периода на извънредното положение и тепърва ще залагаме на тях.

Въпреки, че времето е трудно за всички, имат ли готовност българските изби към днешна дата да се включат в конкурса? От къде ще има участници?

- Интересът към конкурса е огромен! Много нови изби вече се включиха, дори през периода на извънредното положение, в който ние спряхме поканите, защото искахме да сме сигурни за новите дати и тогава да продължим комуникацията. Нека не забравяме, че всички винени събития в национален, регионален и световен мащаб бяха канселирани. Може би Балканският винен конкурс ще е първото събитие след тази дълга пауза и затова толкова много изби залагат на него.

Ние от своя страна, сме твърдо решени да дадем най-доброто от себе си и да помогнем за популяризирането на вината от региона. Нашият екип  е международен, изграден от специалисти с доказана репутация и място във винения свят. Нека да спомена, че председател на журито е първият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, г-н Константинос Лазаракис. Тазгодишното жури е много силно – четирима Masters of Wine  и за наша гордост първият български Master Sommelier Светослав Манолев, който упражнява професията си в Лондон.

Ще участват изби от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Албания, Босна и херцеговина, Хърватска, Словения, Румъния, Молдова. И тази година ще имаме участници от Грузия, имаме дори винен проект от Маями и Южна Франция. Конкурсът е отворен за всички държави, разбира се акцентът е на балканските вина.

Имаме ли достойни български вина в последната година, които да се борят за големите призове?

- Всяка година българските изби печелят много медали и трофеи. В миналото издание  на BIWC 2019 българските изби завоюваха цели три – Трофей за Най-добро розе на Балканите отиде при Зеланос Розе Пино Ноар 2018, Трофей за най-добро пенливо вино на Балканите  -  Ялово Пино Ноар 2009 и Трофей за най-добро вино от местен червен сорт грабна Едоардо Миролио за Мавруд Еленово 2015.

Българските изби спечелиха и 2 двойни златни медала, 32 златни, както и сребърни и бронзови медали.

Какво точно ще се случи в Белград в тези три дни през юли?

- Очакваме с голямо нетърпение първото ни излизане извън границите на България. Мисля, че Сърбия го заслужава. За последните 9 години, откакто следя развитието на сръбското винарство и лозарство, нашите съседи направиха гигантски крачки, както като брой изби, така и като качество на вината, брандирането. Съвсем наскоро създадоха и организация “Вино от Сърбия”, която ще бъде подкрепена финансово от сръбската държава. Признавам, че началото и аз, както може би доста хора в България, подхождах снизходително към техните вина. Грешка! Сърбите имам какво да покажат, медалите, които печелят се увеличават всяка година, завоюваните Трофеи също. Сърбия е печелила Гранд Трофея за Най-добро вино на Балканите през 2015 г.

Ще проведем Конкурса, който ще бъде тридневен за първи път. Журито ще дегустира до обяд, а след обяд нашите домакини са подготвили посещения на няколко винени региона, за да може международните експерти в журито да се  запознаят по-детайлно със сръбското винопроизводство.

В последния ден, на 17 юли, след приключване на конкурса, ще организираме Търговска дегустация с вносители, дистрибутори, търговци и медии за вината, участници в конкурса. Има много български изби, които са заявили желание за участие в нея, както и вносители от Полша, Хърватска, Белгия, Холандия и други.

Най-интересната част за широката публика е Балканският винения фестивал и възможността да се дегустират стотици вина, който е обявен, че ще се проведе в София, но все още нямате дата. Ще го има ли изобщо?

- За съжаление не мога да отговоря на този въпрос все още.  В постоянна връзка сме със Столична община. Балканският винен фестивал се провежда под патронажа на Кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова. Силно се надявам да успеем да го проведем, защото от миналата година сменихме концепцията и го провеждаме на открито пред НДК. Събитието имаше огромен успех, участваха 100 изби от всички балкански страни и имахме над 10 000 посетители.

В изминалите месеци, избите масово активизираха онлайн магазините си. Със сигурност потреблението се е увеличило, но виното е продукт, за който дегустацията е много важна. В духа на социалната дистанция, в която ще живеем смятате ли, че ще продължат да съществуват подобни събития?

- Аз мисля, че сегашната ситуация е временна. Животът винаги побеждава. За хората социалните контакти  са нещо  много важно и въпреки възможността на избите да продават онлайн, специално за виното живият контакт е от огромно значение. Във виното трябва да се влюбиш, отпивайки глътка след глътка. Мисля, че и това ще мине, както са минали много други неща пред човечеството и мисля, че сега ще се научим да ценим още повече времето, прекарано с качествени хора. Точно, както ценим и качественото вино.

 

Facebook коментари