fbpx Голямата регата само за истински мъже | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Голямата регата само за истински мъже

Знаменитата регата на Volvo се провежда на всеки три години, като над 1 милиард души следят на живо битката на титаните в океана, която тече в момента. Въпреки огромната си популярност сигурно малко хора знаят нейната история.

Първите двама авантюристи, които се престрашават да пресекат света със своите яхти, са Сър Франсис Чичестър и Сър Робин Нокс-Джонсън. В средата на миналия век те получават световно признание за соловото им покоряване на планетата по вода. Техният успех покачва неимоверно интереса към океанското плаване и прекосяването на континентите. Не след дълго се ражда и идеята за надпревара в международни води между най-добрите „морски вълци”. Първата световна надпревара между тях се провежда през далечната 1973 г., като тогава е най-дългото и опасно океанско състезание, познато на човечеството. Победителят остава загадка, защото надпреварата е почернена от смъртта на трима души от различни екипажи. Ужасяваща буря, съпроводена от огромни вълни, посреща авантюристите дълбоко във водите на Атлантическия океан. Цяла вечер те се борят със стихията и яростта на природата. Гигантските вълни завличат трима от най-добрите мореплаватели, познати на света. На сутринта оцелелите си дават сметка, че са се срещнали със смъртта и мнозина от тях се оттеглят в името на семействата си.

Но мъжката страст към водите, към надпреварите и към себедоказването не спира. Вътре, дълбоко в океанските води, адреналинът е по-висок от всякога. Там няма на кого да се обадиш за помощ. Там разчиташ само на себе си и на човека до теб. Разчиташ на мъжката дума и качествата на екипа си. Точно заради тези хора през 2001 г. Volvo създаде Ocean Race.

В регатата на шведския автомобилен производител не може да участва всеки. В нея се състезават само най-добрите от най-добрите. Това е Еверестът на окенските надпревари, според всички моряци по света. Екипажът на всяка лодка се състои от 11 души. Връзката помежду им е по-силна от всяка друга. Всеки един от тях е готов да даде живота си, за да живее другия. Преди да се качат на яхтите и да се пуснат в надпреварата, те са тренирали повече от всеки друг спортист. Предварителният им тренировъчен график включва меджу 6 и 10 часа ежедневни упражнения. Хранителният им режим е безупречен, но безспорно най-важното е разбирането и подкрепата, която получават тези мъже от своите нежни половинки.

Доказателство за истинска любов и подкрепа е семейството на Рик Деп, който се състезава в екипажа на Puma Ocean Race. Докато той се бори за първото място дълбоко в Атлантическия океан, неговата съпруга Анастасия ражда прекрасната им дъщеричка на име Изабела. В нощта на 27 февруари щастливият татко Деп получава съобщение от Volvo, че вече е баща.
В това е голямата разлика между футболистите и състезателите от Formula 1, които са най-известните спортисти в света. Ако те очакват дете, могат да сменят графика си, докато морякът не може. Той просто е отговорен за съдбата на поне още 10 човека.

Интересно е, че при прекосяването на океаните температурата на палубите на яхтите варира от -5 до +40 градуса по Целзий. Всеки член на екипажа разполага само с един комплект резервни дрехи и с по две консерви замразена храна дневно, за да оцелее. Но екипажите на Volvo Ocean Race знаят, че може да е и по-тежко, както и че ще се справят, защото са истински мъже.