fbpx Наздраве за тъмното пиво | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Есенен бирен салон

Наздраве за тъмното пиво

 

Петият Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България, откри официално сезонът на тъмвото пиво. Дипломати, представители на държавните институции, научните среди, бизнеса, медиите и именити приятели на бирата си казаха „Наздраве“.

През 2012 г. в България са произведени близо 5 милиона хектолитра пиво, което поставя страната на 16-то място сред страните от ЕС по производство на бира. Съвсем естествено на първо място е Германия с 94,6 млн. хектолитра. По отношение на консумацията на бира на глава от населението сме на 14 позиция. С най-висока консумация е Чехия със 148 л., следвана от Австрия – 108 л. и Германия – 107 л. По продажби на пиво България е на 13 място с 5,4 млн. хектолитра. Нарастващият обем на вносните марки бира и увеличеният брой чужди туристи повишават консумацията на пиво в страната. Лидер по продажби на бира отново е Германия с 86 млн. хектолитра, следвана от Великобритания и Полша.

Отличителното на тъмната бира е, че малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят и аромата на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус. Не е за пренебрегване и фактът, че според много научни изследвания тъмното пиво е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата бира. При умерена консумация тези качества на тъмното пиво го правят особено подходящо за балансирания режим на хранене през зимните месеци. Към момента българските производители предлагат на пазара над 12 марки тъмно пиво.
Температурата, при която характерът на тъмното пиво се усеща най-пълно, е 10 – 12 градуса. Приятният карамелен вкус и по-голямата плътност на тъмната бира я правят изключително ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. Според познавачите и следвайки традициите на типичните „бирени” държави като Белгия например, една от най-уникалните и изискани комбинации е тъмно пиво да се дегустира с шоколад.

 

Оригинален и забавен акцент на Есенния бирен салон беше организираното кулинарно състезание, в което взеха участие гости на събитието, сред които и главният редактор на списанието Ина Георгиева. Те бяха разделени на два отбора, Шумери и Вавилони, според имената на древните народи, които първи са приготвяли пиво. Участниците проявиха невероятна креативност и подготвиха ястия с мус от бира с патешки дроб, мус от бира с фреш от грейпфрут, зелени подправки, хамон иберико, нахут, печени чушки, маслини, хумус, свинско бон филе, пилешко филе, сушени плодове, синьо сирене, сметана. И всичко това върху хлебни канапета, замесени с пиво. Така традиционният и „течният” хляб се сляха. Победителите получиха специален сертификат за майстор на бирения вкус.