fbpx Готови ли сме да играем на световния пазар? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Готови ли сме да играем на световния пазар?

Много съществен момент, че дори да имате конкурентно предимство, което да продавате в чужбина, то трябва да е устойчиво. В противен случай може да се радвате само на няколко успешни години и след това да се чудите как да се разплатите с банките. Ако разчитате само на цената, какво би станало, ако вследствие на голямото търсене на ИТ кадри, заплатите им достигнат тези в западна Европа? Тогава какъв ще бъде стимулът на чуждите компании да работят с БГ софтуерни фирми? Вариант е да изградим ноу-хау и квалификация, които трудно могат да бъде постигнати от конкуренти и с тях да привличаме клиенти. Със сигурност обаче все по-трудно „по-ниската себестойност“ ще е работещ мотив, защото тя вече няма да е по-ниска. Убеден съм, че всеки мениджър вижда ясния тренд по изравняване на заплатите, въпреки, че процесът може да продължи и още 10 години.

Нашата фирма има офис и в Китай, и наскоро с един български клиент говорихме как най-добре да работи с Китай. Той се опасяваше, че китайците ще му откраднат технологиите. Посъветвахме го, че единственият шанс е да последва примера на високотехнологичните немски фирми. Сименс, например, създават джойнт-венчър с китайска фирма и са наясно, че след година-две китайците ще изкопират всичко, след което ще кажат: „Бяхме дотук!“. Шансът на Сименс е, през това време да отидат една крачка напред в развитието на технологията и китайците отново да имат нужда от тях. Така, те си създават устойчиво конкурентно предимство.

Разбира се, има още много технически стъпки, които трябва да се предприемат и които могат да провалят вашето стъпване на международните пазари, въпреки факта, че имате конкурентно предимство.

За да излезете зад граница ви трябва финансов ресурс. Ако сте ИТ компания може да минете и с 50 000 лв., но ако сте производители на бързооборотни стоки и искате да стъпите на немския или на румънския пазар, инвестицията може да достигне дори няколко милиона.

В повечето случаи трябва да намерите успешен местен партньор, на който да се доверите. Ако не случите на такъв, то всичко може да се провали.

Все пак, хубавото е, че имаме успешни БГ примери, които се конкурират с европейски и дори световни лидери. Лошото е, че голяма част залагат на ниска себестойност, което ще бъде до време. За да изградиш друг тип конкуренти предимства трябват квалифицирани служители и в тази посока почти вече всеки бизнес се задъхва. За съжаление от 25 г. нашето образование върви надолу, което в комбинация с демографския проблем пораждат сериозни препятствия дори и за малки бизнеси.