fbpx Готови за нов старт | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Готови за нов старт

Днес ли е първият ви работен ден след отпуска? Чувствате се ужасно, защото спомена от сладкото безделие на изтеклите дни все още е много ярък. Все още виждате играта на слънчевите лъчи с морските води или усещате прохладата на Балкана...И в крайна сметка се чувствате заредени с енергия и положителни емоции. Ако може да е постоянно лято с безкрайна отпуска ще е най-добре. Но всичко има край. Все пак работата ни очаква.

НР провежда специално проучване за въздействието на отпуските върху хората в 11 страни в региона на EMEA (Европа, Африка и Близкия изток), Според него, повечето от служителите в малките и средни фирми чувстват, че отпуската им позволява да се върнат на работа по-отпочинали, мотивирани и в крайна сметка по-продуктивни.

Участниците в проучването са посочили, че почивката, която увеличава най-много мотивацията им е тази на плажа (31%), следвана от луксозно пътуване (20%). Това се потвърждава от гърците (42%), германците (39%), французите (38%) и южноафриканците (30%), които чувстват, че почивката на море им позволява да се върнат към своята работа най-отпочинали. От друга страна служителите в Испания и Южна Африка определено предпочитат „луксозните” почивки. Руснаците имат най-приключенския дух, като 28% от анкетираните биха предпочели да се гмуркат или да отидат на планински поход, отколкото да се излежават на плажа. Като цяло ваканцията с цел образование (8%) е посочена като най-малко ефективната що се отнася до намаляване на стреса и увеличаване на ефективността.

Проучването показва, че мениджърите са по-успешни в това да използват своята отпуска, за да се върнат на работа по-отпочинали и по-ефективни. Те в по-голяма степен (с 13% повече) от другите служители успяват да използват отпуската си, за да се откъснат напълно и да забравят за своята работа. Мениджърите използват почивката си и по-целенасочено. Като цяло 29% от тях споделят, че могат да използват отпуската си, за да обмислят своята работа стратегически. Въпреки това проучването носи добри новини и за служителите без ръководни функции. Оказва се, че те са с 14% по-ефективни след взимането на двуседмичен отпуск в сравнение с едноседмичната ваканция.

Друг интересен аспект, който проучването разкрива, е това как представителите на различните страни оценяват своята продуктивност и ефективност сред завръщането си от отпуска. Гърците се връщат най-мотивирани след отпуска (72%), всъщност при тях е почти двойно по-вероятно да са по-продуктивни и ефективни от холандците. Турците (63%) и южноафриканците (65%) са отговорили, че те също използват своята почивка, за да си починат и да се върнат на работа по-продуктивни, докато при французите (22%) и испанците (26%) е най-малко вероятно да са по-продуктивни след отпуска.

Според д-р Майкъл Башур, професор по Индустриална и организационна психология в университета Pompeu Fabra в Барселона, Испания взимането на дълга почивка от работа помага на служителите да водят здравословен и балансиран начин на живот. В крайна сметка чрез нея се намалява физическото и психическото изтощаване, на което служителят е подложен всекидневно.

„Нашата работа става все по-трудна - от части поради многото часове, които се очаква от нас да работим, и заради факта, че трябва да пренасяме работата си и в къщи”, пояснява Башур. „Тези високи изисквания могат да причинят психично натоварване и депресия, което в крайна сметка има неблагоприятно отражение върху продуктивността на работното място. Взимането на отпуска е доказан механизъм за справяне с това. Той помага за намаляване на депресията и стреса и позволява на служителите да продължат да се справят с високите изисквания на професията им и да бъдат по-продуктивни, когато се върнат на работа.”

Като допълнение на проучването на НР, друго такова , в което са били изследвани 887 юристи е показало, че отпуските са важен фактор за намаляването на депресиите при юристите и че подобряват тяхното състояние, когато се върнат на работа. Изследването показва значението на вида на почивката и отражението, която има тя за намаляване на умората в професиите със силен стрес. Ето няколко съвета за това как да се извлече максимумът от почивката на служителите, за да бъдат колкото се може по отпочинали и продуктивни при завръщане на работа.

1. Забравете за работата. Според 887 изследвани юристи, пренасянето на работата в къщи е най-силният фактор за изпадане в депресия, когато бъде сравнен с извънредна работа или общ брой изработени часове. За да помогнете за подобряването на продуктивността при връщането на работа след отпуска, трябва да оставите работата си в офиса! Днес повечето хора, работещи в региона на EMEA, напълно оставят работа си, когато са на почивка. Според проучването на НР повечето хора се изключват напълно, когато са на ваканция (57%), докато 28% използват своята отпуска, за да погледнат стратегически на работата си.

2. Напуснете града (или поне дивана). Дори и да не можете да си позволите да отидете извън града на почивка, от изключителна важност е да се движите. Проучването, проведено с групата юристи е показало, че активната почивка и извършването на дейности, изискващи физическо натоварване, намалява депресията и умората повече, отколкото седенето вкъщи. Проучването на HP илюстрира, че 63% от персонала без ръководни функции в сравнение с мениджърите предпочитат да си почиват в къщи. Може би поради тази причина първите се чувстват по-малко ефективни, когато се върнат на работа. Руснаците предпочитат силните емоции по време на почивката си и 68% от тях са отговорили, че се връщат на работа напълно отпочинали.

3. Вземете си компания. Социалните контакти са още един начин, за да се предпазите от стреса според проучването, направено сред юристи. То показва, че участието в дейности, предполагащи общуване, е позитивно свързано с по-доброто психично здраве. Отиването на почивка с приятели може да направи връщането ви на работа по-ползотворно за вас и вашия работодател.


Дори и да сте мениджър и собственик на фирмата, не мислете че тя ще загине без вас. Сигурно не можете да си позволите цели две седмици почивка, но ако сте пропуснали, използвайте последните летни дни – вземете парче от слънцето, което да ви топли после през цялата година.
 

по изследване на НР