fbpx Коучинг за начинаещи предприемачи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Коучинг за начинаещи предприемачи

Коучинг за начинаещи предприемачи

За да бъде успешна една коучинг програма за млади (в смисъл на скорошни) предприемачи, мениджъри и собственици на малки компании, водещият сесиите трябва да осъществи три неща:

1. Да уважава уникалния начин, по който предприемачите действат. Най-честата диагноза е пълно объркване, много стрес, изтичащи крайни срокове и големи амбиции. Предприемачите често остават неразбрани или посрещани с недоверие. Те имат нуждата да творят, да създават иновации и да влияят, но тези качества остават често скрити зад хаоса в живота им.

2. Коучът трябва постоянно да се учи от предприемача. А възможността за научаване е впечатляващо голяма. И това не е егоистично или некоректно по никакъв начин. Един предприемач или собственик на малък бизнес най-често има повече нужда да споделя, отколкото да слуша съвети. В този случай специалистът трябва много повече да слуша.

3. Трябва да има взаимно удоволствие от сесиите. Предприемачът/собственикът на малък бизнес трябва да чувства, че има прогрес и коуч специалистът да вижда прогрес пред очите си. За целта той трябва да се въздържи от постоянни съвети за това какво и къде трябва да се промени, и да остави сесиите по течението – просто слушайки и задавайки правилните въпроси.

Грешките на типичния коуч към нетипичния мениджър

Една от най-големите грешки на коучинг специалистите е да се опитват да „поправят“ лошите процеси в живота на предприемачите. Може някои качества да изглеждат странни, но желанието за промяна на този етап е загуба на време и усилие. Друга грешка са усилията да се премахне стресът. В този етап от развитието на един мениджър той може дори да е полезен. Нужно е да се работи върху успешното му приемане и изграждане на комфорт към него. Неправилно е да се търсят алтернативи на дадена ситуация чрез отказване от някоя идея. За предприемачите идеите са нещо жизненоважно и те не могат да се откажат от тях толкова лесно. Това може да стане едва, когато са готови да го приемат.

Една важна разлика между предприемачът и коучът е нивото на риск, което е приемливо. Първите по природа са по-склонни да го приемат, докато вторите по-малко. Това трябва да бъде осъзнато, за да не се получат сериозни сблъсъци на разбирания.

 

Facebook коментари