fbpx Наемите в София поскъпват най-много спрямо останалите градове на Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наемите в София поскъпват най-много спрямо останалите градове на Европа

Наемите в София поскъпват най-много спрямо останалите градове на Европа

София е на първо място в Европа по покачване на наемите на офис площи през третото тримесечие на 2018 г., показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield.
През последните три месеца българската столица отбелязва 7.1% ръст на наемните цени спрямо предходното тримесечие в най-високия сегмент на пазара – клас А сгради с централно местоположение. За площи в такива проекти вече се преговаря на нива от 15 евро/кв. м при 14 евро/кв. м преди, показват данните на Cushman & Wakefield Forton. На годишна база поскъпването на първокласните наеми в центъра на София е малко над 11%.

За висок клас офис сгради на комуникативни локации извън центъра, търсените наеми също отбелязаха лек ръст – от 13.5 на 14 евро/кв. м.
„Поскъпването на офис наемите е продължение на тенденцията от последните години под влияние на ограниченото предлагане на първокласни площи и активното търсене. Този тренд обаче ще се обърне предвид факта, че пазарът вече е близо до точката на насищане, а предлагането се очаква значително да нарасне през следващите години“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton. Според нея, в рамките на следващите 4 години се планира завършването на офис площи, които обичайно биха се усвоили от пазара за повече от 6 години. Това ще доведе до  повишаване на незаетостта и натиск върху наемните цени.

Офис пазарите в Европа като цяло имаха силно трето тримесечие, с ръст на наемните цени от 0.7% спрямо предходните три месеца и 2.5% на годишна база. Това е осмо поред тримесечие на покачване на наемите, отбелязват от Cushman & Wakefield. В Централна и Източна Европа средното поскъпване спрямо предходната година е 2.6%.
По данни на компанията по-високи нива се наблюдават на 12 от общо 47 пазара на континента. Двигатели на ръста са Германия и някои регионални центрове във Великобритания, като Бристол, Единбург и Нюкасъл.  

Офис пазарът в Европа отбелязва най-висок ръст на наемите в сравнение с останалите два сегмента – търговски и индустриални имоти. На годишна база покачването при логистичните площи е 1.8%, докато  при търговските улици дори има лек спад от 0.5% в сравнение със същия период на 2017 г.
„Във всички сегменти ключовите европейски пазари като Великобритания, Франция, Германия, Скандинавските страни и Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург), отбелязаха стабилен ръст на наемите, вече достигнаха и дори надскочиха нивата преди кризата. Пазарите в Южна, Централна и Източна Европа бяха по-тежко засегнати, но някои сектори като търговските улици наваксват предишния спад на цените“, коментира Найджъл Алмънд, мениджър „Информация и анализи“ в Cushman & Wakefield.
В София наемните нива на първокласни складови площи остават без промяна – 4 евро/кв. м. Сходна е картината на търговските улици, където наемните нива на магазин от 100 кв. м се запазват около 50 евро/кв. м. 

Facebook коментари