fbpx Градините на света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Парк на отдиха в Берлин

Градините на света

Едно от красивите места, които си заслужава да посетите това лято, ако пътувате в Германия, е най-хубавият парк на страната - „Градините на света''. Отделете няколко часа и няма да съжалявате. Паркът се намира в Берлинския квартал Марцан и след като го разгледате ще останете с впечатление, че сте направили разходка из различните краища на света. Паркът е удостоен с голямата награда „Green Flag Award, която се връчва за първи път в Германия. По мнение на специалистите, тази награда се смята за най-престижната в света, даваща се на озеленени площи и паркове. „Безкрайно щастливи сме'', казва просълзена директорката на градината Беате Ройбер при получаване на отличието.“Нашият дългогодишен труд е богато възнаграден“

Със своите близо 30 хектара площ (300 декара), паркът е оценяван по различни критерии от журито. Някои от тях са - градински дизайн, защита и позване на природата, чистота, подръжка. Всичко е започнало през 1987 г. една Берлинска изложба за градини. От нея, след падането на берлинската стена, се поражда идеята за парк за отдих в квартал Марцан. С откриването на най-голямата китайска градина в Европа - „Градината на новородената луна'' през юни 2000 г. се слага е началото на градините на света.

Ще са ви нужни 4-5 часа за да можете да разгледате приказната красота на градините на Китай, Корея, Япония, Бали, Ориента. Разбира се, европейските градини също пленяват с огнените си цветове. А за децата има и градина на приказките – съвсем като истинска! Ако се уморите, има достатъчно места за почивка, където на удобни шезлонги може да се отпуснете сред цветни аромати и зеленина. Входът е 3 евро.

Китайската градина

 

С подписването на договора за партньорство през 1994 г., между Берлин и Пекин, се поставя и началото на изграждането на китайската градина. “Градината на новородената луна“, както се нарича, се създава изцяло по планове на пекинския институт за класическа градинска архитектура. Целият строеж е извършен с материали и специалисти от Пекин. За целта от далечен Китай са преплували с кораб сто контейнера, който са транспортирани скъпи материали като рядко срещащо се дърво, камъни, скална маса, скулптури и мебели от Пекин. Класическата китайска градина е типична със своята комбинация на цветовете. На преден план в сиво, бяло и червено. На пространство от 4,500 кв.м. В центъра на градината, се намира езерото. Главната атракция на градината е сградата на чайната, до която се стига по пътеки от цветя и покрити мостове, които са типични за китайската архитектура. Чайната е едно чудесно място за почивка в парка. Тук имате възможност да се насладите на големия избор на оригинален китайски чай, сервиран от китайци по традиционен начин.

Градината на Бали

 

Скатана в парникова атмосфера, от декември 2003 г. “Градината на трите хармонии“ е малка част от един традиционен комплекс за живеене в тропически свят от разкошна растителност. Този комплекс е осъществен също в рамките на партньорство между градовете.

Градината на Япония

“Градината на заедно течащите води“ също е проект на градовете партньори Берлин и Токио. Шунмио Манзуно - дизайнер по градинарство, професор и Дзен свещеник, поема ангажимента през 2001 г. да реализира в Берлин традиционна, със стилови елементи, японска градина. Той е направил една затворена градинска сфера с типична японска беседка. Тук има езеро, течащи ручеи, суха импозантна каменна градина в интересни комбинации, на които от май 2003 г. се възхищават посетителите. Японската градина е място за спокойствие и медитиране в центъра на нервно пулсиращия милионен град.

Ориенталската градина

„Градината на четирите течения“ показва традицията на различни ислямски страни. Обградена от четириметрова стена, градината наречена още „Рияд“, ни дава представа за един оазис или един малък рай. Дворът, по примера на ориенталските градини, е геометрически разделен на четири части. Беседката в центъра, чийто покрив е направен от скъпо дърво, покрива водоскок от камък, който символизира извора на градината. От тази средна точка на рияда се разделят четири пътеки със шадравани. Марокански майстори богато са украсили арките и пътеките с цветни мозаични орнаменти „Цилии“. Пред вас се открива разкошно майсторско произведение, давайки възможност да придобиете представа за живота в един ориенталски двор-градина.
 
Сеулската градина на Корея
 
На 31 март 2006 г. е отворена и петата градина. Тя е подарък от град Сеул за Берлин и е автентичен пример на корейското градинско изкуство. Строежът започва година по-рано и е осъществен само от майстори и специалисти от Корея. Типично за корейската градина, е нейната близост до естествеността на природата. Една корейска беседка, четири един след друг следващи дворове с фигурни украшения и статуетки се допълват хармонично. Дворовете се наричат „Ма-Данг“. В тях съжителстват така както и в природата борове, бамбук, дъб и ветрилна папрат. В най-високия двор се намира голямата беседа „Кие Цеонг“ - “Беседката до водата“.
 
Градината Лабиринт
 

На 22 юни 2007 г.се откри градината лабиринт, по примера на лабиринта в известната кралска градина в Англия с кралския замък Хемптън Коурт, а също така и лабиринт по примера на готическата катедрала на Чартрес във Франция. Той е направен от 1250 вечно зелени тисови дръвчета. Посетителите могат да изпробват чувството си за ориентиране. Кръстовища и задънени пътеки, усложняват излизането от лабиринта, тъй като възможността да се стигне до центъра е само една. Всички останали пътища са лъжливи и накрая буквално може да ви се завие свят.

Градината на тревите “Карл Форестер”

Преработената и разширена градина с целогодишни растения на декоративните треви “Карл Форестер”, е пример на немското градинарско изкуство от началото на 20-ти век. Откриването е на 9 март 2008 г., но началото е положено през 1987 год. по време на берлинската изложба на градините. По този начин колекцията на парка за международни градини се сдоби с още един пример за градинска култура.

Градината на италианския ренесанс „Джардино де ла Боболина“

 

На 31 май 2008 г. тържествено е открита италианската градина, пресъздаваща приказното време на Ренесанса. С една ложа на централно място, лехи от цветя и изобилни, с вкус подредени скулптури, италианската градина ни дава възможност да се пренесем в миналото на европейското градинарско изкуство, когато всичко е тънело в разкош и богатство. С тази градина може да се пренесете по магически начин в прочутите за времето си вилни градини на Тоскана.

Адрес на градините на света: Gärten der Welt, Eisenacher Straße 99, 12685 Berlin

снимки: Христо Иванджиков, Берлин