fbpx Характерът „Герой“ или един специален тип мениджър | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Характерът „Герой“ или един специален тип мениджър

Множество проучвания са насочени към откриването, категоризирането и анализирането на различните типове характери, поведения и хора. Но тук не искам да разгледам всички възможности, а само един по-специален тип, който ще нарека„Герой“. Вярвам, че някои от вас ще се разпознаят в него и много, които имат такъв човек около себе си.

Важно е да мога

Човекът с характер „Герой“ обича предизвикателствата, но по един по-различен начин. Той се впуска в тях и дава всичко, за да покаже на себе си и на света, че може. Например, състезателите по борба често влизат във всяка следваща битка с много силна мотивация да докажат на себе си и на тези, които гледат, че могат! Жените, които са добри шофьори, практикуват и се гордеят с това си качество, въпреки стереотипите. Предприемачите се заемат с всеки следващ проблем с хъс, защото ще могат да покажат, че знаят как да го разрешат.

Важно е да вдигам нивото

Характерът „Герой“ не се плаши от трудностите. Когато покори някое ниво и се докаже, той вдига летвата. Търси по-трудното и продължава да се доказва. Не може да търпи застой твърде дълго време. Нека вземем примера на някой мениджър, който е постигнал баланс и спокойствие в работата, нещата работят добре и бизнесът се самоиздържа. Мениджърът с характер „Герой“ няма да се чувства комфортно, ако просто поддържа този баланс и рутина. Той ще мисли как да открие нови възможности, нови партньори, пазари и продукти, за да си „усложни живота“ и да продължава да развива компанията и себе си. Животът за този тип хора е една пътека, която трябва да е с постоянен положителен наклон. Е, може да има някое спускане от време на време, но когато се погледне цялостната картина, това е пътека към някой далечен връх в облаците и всяка крачка трябва да води нагоре.

Нямам страх от промяна

Да замине за нова държава, сменяйки обкръжението си, нещата, с които е свикнал и дори приятелите си, не е нещо, което предизвиква по-малко страх и повече вълнение. Това е истинско приключение в положителния смисъл на думата. Възможност отново да се докаже и да вдигне летвата. За повечето хора да сменят жилището си, автомобила или работата си са действия, които често са придружени от много стрес. Но за характера „Герой“ освен стреса, който в случая е приемлив и не много значителен, тези промени създават едно приятно вълнение за нещо ново, за положителна промяна, за стъпка в правилната посока. Те създават други навиците, разчупват рутината и раздвижват обстановката.

Някои проблеми нямат решение, но въпреки това не са проблем

„Героят“ силно вярва, че няма нещо, което не може да постигне или че съществува проблем, който няма разрешение. Разбира се, може да не стане веднага и често не е лесно. Приема напълно, че може да се провали няколко пъти, но продължава да вярва, че накрая ще успее. А това е много важно. За да дам пример, представете си предприемач, който дълго и неуморно работи за успеха на своята компания, която не се развива достатъчно добре или бързо. Настъпва момент, в който той не вижда повече потенциал. Всички усилия, които полага, са достатъчни да я поддържат съществуваща, но не и да я направят световен феномен (защото той винаги гони най-високите върхове). Явно идеята не е достатъчно добра. Тогава предприемачът просто затваря вратата. Решава да насочи усилията си към друг проект, без да счита това за провал и няма да се вманиачи да запази „рожбата си“ на всяка цена, въпреки очевидната истина. Той ще види в промяната още една стъпка в правилната посока.