fbpx Как американските закони за успешен бизнес да работят и у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как американските закони за успешен бизнес да работят и у нас

Автор

Един от световно известните мотивационен експерти, Брайън Трейси, представя в една от книгите си 7 важни принципа, които са задължителни, за постигне човек максимално висока печалба в бизнеса. Негови са думите „Целите, които не са записани и не са разработени в планове, са като куршуми без барут в патрона” и „Установих, че късметът е предсказуем - ако искаш повече късмет, не стой със скръстени ръце”. Трейси е автор на множество книги, посветени на мотивацията и личностното израстване. Той е роден е в Канада, но живее и работи главно в САЩ.
Аз съм чел доста от книгите му и дори имах късмета да се срещна лично с него на семинара му в София. Но въпреки че в съветите му има изключително полезни насоки, съм открил един факт - те са твърде общи и трудно приложими на практика. Точно на такива съвети българският читател-скептик ще каже "Да, ама това у нас е неприложимо". И точно в този случай може и да се окаже прав.

Смятам, че този, който се е захванал с бизнес познава азбучните истини какво да прави. Ако пък не ги знае или не притежава нужните качества, няма да може да се промени, за да ги приложи. Реших да приех предизвикателството да перифразирам законите на Браян Трейси и да ги представя по по-добър начин - хем да не звучат поучително и критично, хем да има начин да ги приложи човек на практика.

По-долу цитирам три от оригиналните принципи и след това предлагам моя вариант. Вярвам, че ще се съгласите с него? Освен това смятам, че правенето на печалба не е най-основната цел на един бизнес.

Правило 1: Превърни се във велик лидер!

Хубаво, ама как? Ако не съм велик лидер какво трябва да направя? Няма съмнение, че компаниите, водени от убедени, целеустремени и обаятелни лидери, печелят повече в бизнеса. Те успяват да обединят всичките си служители около своята кауза, мотивират ги да бъдат креативни, да работят повече и да се държат с клиентите като с истински богове.
Със сигурност Правило 1 може да бъде изказано така: Великите лидери водят компаниите към успех
Въпросът обаче е - вие истински лидер ли сте? Как да разберете това и какво да направите, ако се окаже, че не сте?
Тук най-добре е да се обърнете към себе си и да си зададете няколко въпроса:

- Как се отнасяте към хората си?Смятате ли, че вашите служители са мързеливци и тунеядци или вярвате, че те изнасят бизнеса на гърба си?

- Често ли се случва да ги похвалите за добре свършената работа или повече ги критикувате за немарливост и нехайство?

- Служителите във вашата фирма шушукат ли зад гърба ви и правят ли опити да се скатават от работа, когато не ги наблюдавате?

- Имате ли голямо текучество във фирмата?

По отговорите на тези въпроси можете да разберете дали сте истински лидер на вашят екип или използвате фирмата за да избивате диктаторските си комплекси.

Следващият въпрос е дали искате да бъдете лидер. Изследванията показват, че фирмите, ръководени от големи лидери, печелят повече, но това се отнася за свободните пазари. Ако ви сте си намерили нишичката и нямате желание да растете нагоре, ако парите, които печелите са ви достатъчно, тогава очевидно нямате нужда да бъдете лидери и няма смисъл да четете тази статия по-нататък.

Ако пък искате да спечелите в бизнеса, но не мислите, че сте силен лидер - не се притеснявайте! Никой не е станал лидер за един ден. Първото нещо, което трябва да направите, е да назначите лидери на всички ръководни постове под вас. Хората на работната площадка ще ги виждат и ще ги следват. А вие ще имате пример пред очите си как да се държите с другите, какви качества да изградите в себе си, за да станете човекът, който заслужава да бъде последван.

Правило 2: Разработи страхотен бизнес план!

Тук проблемът е, че много хора започват да се занимават с някакъв бизнес без изобщо да могат да правят бизнес планове, а още по-малко пък страхотни. За съжаление, изследванията показват, че който работи безцелно и без ясен бизнес план, няма как да успее в бизнеса.

Затова Правило 2 може да бъде формулирано така - Добрият бизнес план е гаранция за успех

Въпросът е: как да направим добър бизнес план, ако не го умеем? Предлагам ви няколко практически съвета:

  1. Намерете си съдружници. Споделете идеите си с хора, на които имате силно доверие и които могат да допринесат за нейното реализиране и развитие. Заедно с тях имате по-голям шанс да съставите добър и успешен бизнес план.

  2. Обърнете се към инвеститори. В момента в България има доста фондове, както и индивидуални инвеститори, които търсят интересни идеи, в които да вложат своите капитали. Представете вашия бизнес план пред тях. Дори и да не бъдете одобрени за финансиране, със сигурност ще получите добра обратна връзка кое във вашия план куца и как бихте могли да го поправите.

  3. Обърнете се към консултанти. Вярно е, че консултантските услуги не са евтини, но пък срещу сумата за една консултация ще можете да опазите бизнеса си и да го превърнете в печелившо предприятие.

Правило 3: Обгради се със страхотни хора и професионалисти!

Тук няма какво да се коментира. Това е принципът и който го следва, ще успее. Забележете само тънкия нюанс - хора и специалисти. Преди всичко, изберете хората, с които ще работите, да бъдат страхотни като Човеци - да знаете, че можете да им се доверите за всичко. А след това гледайте да са и добри специалисти. Ако не са научени - обучете ги!
Не страхувайте, че ще избягат с новите си знания при конкуренцията - вижте Правило 1 - ако сте истински лидери, никой няма да избяга от вас. А ако не искат да се учат - уволнете ги. Такива хора с нищо няма да ви бъдат полезни и само ще ви дърпат назад.

следва продължение