fbpx Идва ли края на кризата? Как ще го разберем? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Идва ли края на кризата? Как ще го разберем?

Идва ли края на кризата? Как ще го разберем?

Кога България ще излезе от икономическата криза? Това е сред най-често задаваните въпроси през последните месеци, след като очевидно стана ясно, че страната ни изостава от икономическите процеси в Източна Европа.
Съживяването в България е вече факт, но то се ограничава до няколко сектора, които са зависими от външното търсене и работят основно за износ. Най-добър пример е добивът и производството на метали, които първи усетиха рецесията и които сега първи се възстановяват благодарение на покачването на цените на продукцията им на международните пазари. За съжаление, всичко това остава незабелязано за населението, тъй като не е придружено от съществено подобрение на пазара на труда – безработицата остава висока, а заплащането на труда не се повишава. Поради тази причина няма и възстановяване на потреблението. Като се добави и липсата на кредитиране за населението и фирмите от банките през последната една година, става ясно защо икономиката върви стабилно надолу и дава приблизителен отговор на въпроса кога ще стартира растежа й.

Предпоставки за стабилно възстановяване у нас ще има от началото на следващата година, като най-вероятно икономиката ще удари дъното в периода септември-октомври

В коментарите за българската икономика през последните месеци се обсъжда основно държавния бюджет и най-вече необходимостта от мерки за съкращаване на правителствените разходи. На заден план останаха причините за изоставането на икономиката на България – а именно, голямото значение на строителството и банковото кредитиране, ниската производителност и енергийна ефективност. Реформите в социалното осигуряване и здравеопазването изостават с години, а неефективното усвояване на пари от еврофондовете допълнително притиска икономиката надолу.

Поевтиняването на еврото през тази година има сериозно отражение върху икономиката, но едва ли единната валута ще продължи да пада със същите темпове

Тя загуби 30 цента за шест месеца, като след такова движение може да очакваме корекция поне на равнището от 1.30 EUR/USD. Това може да облекчи част от инфлационния натиск, който е налице при ръст на долара чрез цените на горивата. Но в същото време, експортът на метали и суровини се подобрява, тъй като и те се оценяват в долари. За ефект върху инвестициите от поевтиняването на еврото все още не може да се говори, тъй като кредитната криза спря много инвестиционни проекти. Валутните курсове в този случай нямат значение, но пък е възможно да се появят инвеститори от икономики, които традиционно се по-близки до долара, като Русия и Турция. И те биха могли да проявят интерес към активите на цели предприятия или банки. Чуждите инвеститори не влагат повече пари у нас, но и не се забелязва желание за напълно оттегляне от страната. Икономическата ситуация е по-скоро негативна, но само краткосрочните инвеститори в недвижими имоти търсят начин да продадат активите си в България.

С течение на следващите месеци банките ще стават все по-активни в търсене на кредитополучатели. А и малко по-смели, тъй като пикът на лошите кредити ще отмине с края на тази година

Тогава може да очакваме и постепенно съживяване в строителството и в цените на имотите. Лихвите по депозитите ще продължат да намаляват, тъй като търговските банки ще имат затруднения с пласирането на свободния ресурс, а не с набирането му. Тогава може да очакваме и интерес към инвестиции на капиталовия пазар, който в момента трудно може да се определи като място за набиране на свежи пари от българските компании. Единствените капитали, които се насочват към фондовата борса с дългосрочен хоризонт, идват от пенсионните фондове. При това в доста по-малки обеми в сравнение с предишните години. Борсата ще привлече вниманието едва, когато бизнесът разполага със свободни парични средства, а доходите на населението растат стабилно. Тогава ще се появят и български компании, които да търсят финансиране.
 

Facebook коментари