fbpx Индустриалните зони са привлекателни за инвеститорите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Индустриалните зони са привлекателни за инвеститорите

 

„Време е да се чува все повече за България като гореща точка за инвестиции и развитие“. Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски, който откри Годишната конференция „Индустриално строителство и инвестиции”. Министърът посочи, че страната ни е известна за инвеститорите не само, като привлекателно място за срещи, а и като място, където може да се развива технологичен бизнес, има стабилна икономическа среда и хора, отворени към нови бизнеси и производства.

„Положително е, че това е впечатление на производители, чието качество на продуктите у нас е по-високо от това на производствата им в Западна Европа“, добави той. По думите му  основен приоритет в бъдеще би трябвало да бъде стимулирането на мотивацията на младите хора да остават в България, както и завръщането на тези, които са в чужбина. Това, което би могло да ги привлече според министър Седларски са новите инвестиции, наличието на кариерни пътеки и добри доходи от чуждите инвеститори у нас.

По думите на Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“ на проекти в „Тракия икономическа зона“ основното предизвикателство, с което се сблъскват е липсата на квалифицирани кадри. „За да бъдем полезни и да можем да поддържаме интереса на инвеститорите, ние стартирахме различни проекти свързани с образованието, квалификацията и заетостта в „Тракия икономическа зона“. Той информира, че е създаден индустриален борд, които функционира съвместно с Министерство на образованието и Община Пловдив, като целта му е бизнесът, позициониран в Пловдив, да заяви нуждата си от кадри. От икономическата зона вярват, че по този начин процеса по смяна на образователните планове ще се осъществи максимално добре. Янков допълни, че безработицата в Община Пловдив е 3,8%, която по думите му е най-ниската в страната. „Започнахме обиколки в общините с най-висока безработица, където локално събираме желаещи да се преместят в Пловдив и да работят в компаниите. Смятаме, че бъдещата миграция е един нормален процес в държавата, а желанието ни е да задържим хората в България и в региона“, поясни Янков. Той добави, че това е един от начините да докажат на инвеститорите, че има стабилност в зоната.

Емил Янков представи и предимствата на зоната, като поясни, че в момента се водят преговори с четирима инвеститори в територията на „Индустриална зона Марица“ и изтъкна, че това е един проект който предстои да се развие в следващите пет години.

Предстои развитието на три индустриални зони, който за сега са само усвоени територии - на територията на Общините Варна, Плевен и Карлово. Управлението на индустриални зони Божурище, Пловдив и Бургас се развиват изключително бързо поради наличието на квалифицирани кадри в района.
„Индустриален и логистичен парк Бургас“ АД има изключително добра транспортна позиция, първата част на инфраструктурата е изградена, а вторият етап е проектиран. Сключени са договори с над дванадесет компании, като можем да се похвалим с голям интерес от страна на инвеститорите. Обмисля се начин за развитие на парка и се търсят нови площи за целта. Общият размер на инвестицията е 5,5 млн. евро, като чрез нея се разкриват около 250 работни места.