fbpx Intel насърчава предприемачеството | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Intel насърчава предприемачеството

Intel насърчава предприемачеството

Станаха ясни победителите на Intel Business Challenge Европа 2013 г. Осем месечното състезание за бизнес план открива и подпомага някои от най-креативните и иновативни студенти и дипломанти в Европа. Проведено заедно с Euro Nano Forum, форумът, който събира европейските експерти по нанотехнологии, Intel Business Challenge Europe е конкурс за насърчаване на иновативни решения и интелигентни технологии на бъдещето. Финалистите развиват идеи, които засягат и обхващат здравеопазването и медицински устройства; енергия и cleantech; хората и обществото; ИКТ, биотехнологиите и нанотехнологиите. Участниците трябваше да демонстрират пред жури от venture capitalists, академични и бизнес лидери, че техните решения са в състояние да се превърнат в част от реалния бизнес свят и да артикулират ясно стойностно предложение, бизнес стратегия и пазарен потенциал.

След поредица от интензивни семинари за обучение и двудневния изборен процес, петимата победители бяха наградени да отидат на световните финали в Калифорнийския университет в Бъркли през октомври 2013 година.
Първото място бе присъдено на Sensing ElectroMagnetic Plus (SEM+) от Италия. SEM+ разработва и предлага на пазара нова патентована технология, която въвежда допир в третото измерение в сензитивните сензори за докосване. SEM + слоят открива позицията и интензивността (натиска) на множество контактни точки на повърхността дори и тя да е извита или гъвкава. Технологията, приложена на потребителски електронни устройства, позволява по-естествено взаимодействие между хората и устройства.

Решението за сигурност - Excalibur - от Словакия получи второ място. С възхода на Интернет на Нещата (Internet of Things), Excalibur има за цел да осигури безпроблемно и вездесъщо удостоверяване, между всички потребителски сметки да бъдат подсигурени генерално използвайки мобилния си телефон.
Трето място бе присъдено на решения за имплантируеми биоматериали - Tensive от Италия, на четвърто място е българската платформа за дизайн на игри - Gameleon, а на пета позиция е иновативната техника Catheter, създадена от датския отбор BioRepeller. Всички пет наградени победители получилиха място в Intel ® Global Challenge в Калифорнийския университет в Бъркли, Силициевата долина.
Отличените отбори са били избрани измежду хиляди кандидатури от 27 страни.