fbpx Кибер атаките срещу Android | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кибер атаките срещу Android

Кибер атаките срещу Android

Най-популярните цели сред кибер престъпниците срещу операционната система Android са били версиите Android 2.3.6 или т.нар. „Gingerbread“ („Сладкиш с мед“) и Android 4.0.4, известен също като „Ice Cream Sandwich“ („Сладоледен сандвич“). Това установиха специалистите от „Лаборатория Касперски“.

„Въпреки че Gingerbread беше лансирана през септември 2011 г., сегментирането на пазара на Android устройства сочи, че версията е една от най-популярните, което на свой ред привлича интереса на кибер престъпниците“, коментира Юри Наместников, главен анализатор на зловреден софтуер в „Лаборатория Касперски“. За жалост потребителите, активно сърфиращи в Интернет, често се озовават на сайтове със зловреден софтуер“.
Над половината от всички зловредни програми, открити в потребителските смартфони, се оказват „троянски кон“, проникнал чрез текстово съобщение, т.е. това са зловредни програми, които крадат пари от мобилните сметки на жертвите с изпращането на текстови съобщения на номера с добавена стойност.

Фамилията OpFake се оказва една от най-широко разпространените (38,3 % от всички зловредни програми, открити за Android) сред фамилиите за мобилен зловреден софтуер. Всички програми в тази фамилия се „дегизират“ като OperaMini. Една пета от всички зловредни програми, открити в потребителските устройства, са най-различни троянски коне, повечето от които са от фамилията Plankton. След като бъдат инсталирани в устройството, тези троянски коне събират от телефона данни за услуги, изпращат ги на сървъра за управление, след което очакват команди от кибер престъпниците. По-специално зловредните програми от тази фамилия могат тайно да променят отметки и началната страница. На трето място в класирането е фамилията FakeInst, чиито членове се представят като инсталационни файлове за популярни програми (17%). Тези два вида зловреден софтуер се разпространяват главно чрез т.нар. алтернативни магазини за приложения, създадени от кибер престъпниците.