fbpx Интелигентна специализация събера наука, развойна дейност и бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интелигентна специализация събера наука, развойна дейност и бизнес

Интелигентна специализация събера наука, развойна дейност и бизнес

Основната цел на „Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г." /ИСИС/ е на едно място да бъдат събрани наука, развойна дейност и бизнес. Това каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на кръгла маса на тема: „Популяризиране на Иновационна стратегия за интелигентна специализация и възможностите за бизнеса“, организирана от Министерство на икономиката.

"Изпълнили сме предварителните условия на Европейската Комисия да изработим този стратегически документ, заедно с академичната общност, заедно с работодателските организации и бизнеса. Везиева посочи, че предстои още много работа, защото „Иновационната стратегия за интелигентна специализация", този стратегически документ, е свързан с дълъг процес на анализ.По думите й, тепърва предстои да стане ясно това дали тематичните области и фокусни групи, икономическите дейности са достатъчни, както й дали регионалните политики са правилни за развитието на успешен бизнес.

„Стратегията е разработена отдолу нагоре. Важно е всяка област, всяка община, всеки централен район да намерят своето място в икономическите дейности, които попадат в четирите тематични области", заяви Везиева. Тя подчерта, че без това да се случи, документът няма как да сработи. „Това, което е необходимо да развиваме в бизнеса, на това трябва да отговори научната ни дейност“, допълни тя.

facebook коментари