fbpx Историческа награда за Георги Господинов - романът му "Времеубежище" спечели международната награда Booker | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Историческа награда за Георги Господинов - романът му "Времеубежище" спечели международната награда Booker

В навечерието на 24 май Георги Господинов спечели литературният "Оскар" - наградата "Букър" (Booker) за романа си "Времеубежище". Авторът поделя отличието заедно с преводача на английски на книгата Анджела Родел.
Това е и първата българска книга, която е номинирана и печели тази престижната международна литературна награда. 

Книгата разказва за „клиника за миналото“ която предлага обещаващо експериментално  лечение за страдащите от Алцхаймер, пренасяйки пациентите назад във времето. Но скоро в клиниката започват да пристигат и напълно здрави хора, които търсят спасение от ужасите на съвременния живот.

„Благодаря на всеки, който беше част от тази книга, благодаря на читателите. Утре е най-важният български празник, денят на писането и езика. Прекрасно е, когато празнуваме буквите и езика. Езикът, на който е написан романа. Честито чудо на езика!“, каза Георги Господинов по време на церемонията снощи в Лондон. 

Георги Господинов е роден през 1968 г. и е най-признатият в световен план съвременен български автор. Произведенията му са преведени на 25 езика.

Анджела Родел, която е преводач на романа е родом от Минесота, но живее и работи в България. Тя има преводи на поезия и проза.

Журито на Международната награда Букър за 2023 г. се председателства от наградената френско-мароканска писателка Лейла Слимани, която обяви печелившата книга на церемония в Скай Гардън, Лондон. Другите членове на журито са Уилям Блекър, един от водещи британски литературни преводачи от украински; Тан Туан Енг, малайзийският писател, избран от Букър; Парул Сегал, щатен писател и критик в New Yorker; Фредерик Студеман, литературен редактор на Financial Times.

снимка: screenshot The Booker Prizes