fbpx История за STORYTELLING | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

История за STORYTELLING

Преди около половин милион години група първобитни хора седели в пещерата край огъня и похапвали мръвки от успешния лов по-рано през деня. Изведнъж един от тях – да го наречем Ог – скочил и възбудено започнал да обикаля наоколо, издавайки силни крясъци. Останалите го гледали в почуда и бавно осъзнали, че Ог пресъздава много емоционално със звуци и движения своя спомен от лова. Жените слушали и си представяли картината на лова, а мъжете одобрително мучали и се удряли в косматите гърди. Увлечени, скоро всички преживели отново хайката, преследването и възбудата на ловците. А Ог, без да знае, се превърнал в родоначалник на разказвачеството или както сега е модерно да се нарича: STORYTELLING.

И до ден-днешен storytelling се използва като маркетингов подход от почти всяка корпорация. Успешните лидери са отлични разказвачи. Продавачите си гарантират успех като увлекателно разказват за продукта си.

Storytelling е мощно средство за енергетизиране на хората.

То стимулира комуникацията, носи емоции, развива въображението, а разказаните истории остават в спомените ни. За разлика от безкрайните презентации с цифри, данни и подробности.

Кое прави STORYTELLING толкова въздействащо средство?

- На първо място има един ГЕРОЙ! От първобитния ловец Ог до ТВ моделката, която показва коса с повече обем и блясък – тези герои са постигнали нещо желано. Или историите разказвани в TED – всички те ни показват хора постигнали нещо важно. Успели хора!

- На второ място, тези герои са се справили с някакъв ПРОБЛЕМ. Ог е доставил храна на гладното племе. Шампоанът е изчистил пърхота.

- На трето място – на нашите герои НЕ ИМ Е БИЛО ЛЕСНО. Първобитните хора са рискували живота си. Някой е седял на тоалетната, докато приятелите му са имали купон на плажа. Други са ги болели краката, и то хронична болка.

- На четвърто място, storytelling разказът винаги завършва със спасително РЕШЕНИЕ. Ог е мляскал и мучал „м-м-м“, тоест „вече не сме гладни!“. Шампоан-гелът е премахнал не само пърхота, но е и първа стъпка към подобрена комуникация с противоположния пол. И само едно хапче при нужда е решило стомашното неразположение (жалко, че Ог не го е знаел).

- Последно пето и шесто: всеки разказвач влага ЕМОЦИЯ в storytelling. Говори с патос. Разкрива себе си, защото слушателят иска да види ЧОВЕК като себе си – обикновен, но уникален.

Става ясно, че storytelling или разказвачеството е ЛЕСНО нещо. (Особено ако имате талант за говорене!)

За останалите: да обобщя принципите.

1/Започвате с герой, който има 2/проблем, дълго се е 3/мъчил и накрая намира успешно 4/решение. Обезателно вложете 5/емоция. И всичко това разкажете от своята 6/лична гледна точка.

Постарайте се! Защото, когато Ог не успявал със STORYTELLING, племето го замеряло с кокали от вечерята. Вие не искате нещо подобно да ви се случи, нали?