fbpx Италия е най-предпочитаната дестинация за българите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Италия е най-предпочитаната дестинация за българите

От години наред пролетта се явява чудесен момент както за организиране на лятна почивка, така и за кратко пътуване до някоя интересна европейска дестинация. Това се дължи предимно на почивните дни покрай великденските и майски празници. Експертите по туризъм от eSky обясняват, че в началото на пролетния сезон обикновено цените на самолетните билети са по-ниски, а популярните туристически дестинации – по-малко натоварени, което всъщност мотивира пътуващите. Но докъде ще пътуват българите за предстоящите празници и колко ще им струва това, разказват от туристическата агенция.

Най-желаните дестинации за празниците

След анализ на резервациите, ясно се вижда, че Италия е безспорен победител в класацията, като цели 48 % от сънародниците ни са избрали да пътуват дотам. Рим и Милано са двете дестинации, към които българите проявяват значителен интерес, като съответно 27% ще пътуват до Рим, а 21% – до Милано.

На второ място се нарежда Испания със своите 27%. Въпреки че нискотарифните авиокомпании започнаха да изпълняват полети до така популярната Палма де Майорка, огромен интерес все още не се забелязва сред българите, но от туристическата агенция казват, че очакват това да се промени през летните месеци.

Барселона продължава да бъде предпочитана дестинация в Испания сред сънародниците ни, като 14% ще пътуват дотам покрай предстоящите празници, следвана от Мадрид и Малага, които споделят общ дял от почти 7%.  За своята почивка през пролетта много от българите избират дестинации и във  Франция (13%) и Австрия (12%), като най-предпочитаните градове, разбира се, остават двете столици – Париж и Виена.

Цените на самолетните билети

От туристическата агенция eSky казват, че за момента не отчитат сериозно увеличение на цените на самолетните билети за периода април-май спрямо същия период през миналата 2021 г.  Средната цена за континентален полет в двете посоки е 93 евро, а за еднопосочен билет българите плащат по средно 42 евро. Въпреки това, могат да се намерят и по-изгодни оферти за пътуване до определени дестинации. Например, покрай празниците, двупосочно пътуване до Бари ще ви струва около 45 евро, а до Виена, за двупосочен билет, ще трябва да заплатите 49 евро.

Друг интересен факт, който се забелязва е, че сънародниците ни избират да пътуват предимно по двойки, което се запазва като тенденция, поради пандемичната обстановка. От друга страна, се очаква значителен интерес при груповите пътувания през летните месеци, което се дължи главно на затихващата пандемия и премахването на ограниченията за пътуване.