Изцяло нова болница в Бургас приема вече пациенти

Отвори врати най-голямoто частно здравно заведение в Югоизточния регион и Черноморието - МБАЛ „Черноморска – Бургас”. Проект е финансиран с 15 милиона лева от Българската банка за развитие, която е 100% държавна.
Това е първата болницата за комплексна здравна грижа в най-големия квартал на града „Меден рудник”, в който има над 80 хиляди души. Преминала е през всички сертификационни и лицензионни режими и покрива най-високите стандарти в съвременната медицина.
Лечебното заведение е изградено чрез публично-частно партньорство между община Бургас и МБАЛ „Д-р Пенкови” ООД. Простира се на площ близо 15 декара и разполага с многопрофилна болница и медицински център - две сгради с топла връзка между тях.
Това е първото лечебно заведение в страната, обезпечено изцяло с лъчисто отопление. Разполага с 18 отделения, 12 операционни, 3 родилни зали за инивидуална грижа и 4 реанимационни зони с 24-часово видеонаблюдение. Капацитетът на болницата е 212 легла. Всяко едно е оборудвано със системата „Smart modul”, която позволява на пациентите да имат денонощна видеовръзка с лекуващия ги екип.

Отделението по образна диагностика и Отделението по инвазивна кардиология са оборудвани с апаратура доставена от една от водещите компании за медицинска апаратура - Siemens. Компанията е обучила персонала на болницата за работа с високотехнологичната апаратура, която включва магнитен резонанс, 64 срезов компютърен томограф, мамографски апарат, система за инвазивна кардиология, графично-скопичен рентгенов апарат, PACS система за архивиране и обмен на образи.

След реализацията на най-модерния до момента в бургаското здравеопазване проект са открити над 300 работни места. Привлечени са 60 от най-високо квалифицираните и мотивирани специалисти от всички университетски центрове на страната.