fbpx Изкуството като бизнес... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изкуството като бизнес...

"Няма бизнес като шоубизнеса!" обичат да казват зад океана. И наистина, там се превъртат стотици милиарди долари във всевъзможните изкуства...

Потребността от изкуство е безспорна. То е храна за душата и създава вдъхновение, без което животът в материалния свят би бил твърде сив и скучен. За да бъде бизнес изкуството, като във всеки друг бизнес и тук се формира верига продукт -промоция - разпространение - потребление. Таланти у нас не липсват, напротив! Имаме именити художници, музиканти, писатели. Но доколкото техният продукт често е вдъхновен от проблемите на нашето ежедневие, той рядко е разбираем и "смилаем" за чужда публика. Като добавим и езиковата бариера, излиза, че българското изкуство се купува предимно на българския пазар.

За изкуство се сещат хората, които са си "надвили на масрафа", а те засега у нас не преобладават. За щастие, тази картина постепенно се променя. Важна роля играят меценатите, за които се готви специален закон, който би уредил някои съществени финансови подробности по данъчното им облагане.

Информационните технологии и интернет дават безпрецедентни възможности за разпространение на изкуството, но наред с това са предпоставка за огромни загуби от "пиратство". Творческата индустрия все още търси работещата схема как да се възползва от новите възможности и едновременно да спечели от това.

Наближава новата година. За нас 2004-та бе изпълнена с много емоции и успехи. Вярвам, че сме ви полезни и ви вдъхновяваме да бъдете изкусни майстори в своя бизнес. Желая ви добро здраве, много щастие и просперитет през новата година.

Успешен бизнес!