fbpx Как да пазаруваме, без да се охарчим | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да пазаруваме, без да се охарчим

Със сигурност вече сте усетили, че новият бизнес почва да ви връхлита като ураган. Докато само допреди седмица всички постваха снимки от морето и всякакви други дестинации и получавахте едва по няколко работни мейла на ден, ситуацията изведнъж се промени коренно. Събитията, на които трябва да отидете вече са по няколко на ден и от плажната мода и екипировка е време да преминете към бизнес облеклото. Освен това децата тръгват на училище – там ще отидат доста средства. Как обаче да харчим разумно? Няколко практични съвета от блога на УниКредит Булбанк, вдъхновени от английското издание на Vogue могат да ви помогнат.

Гардеробът - хладилник за дрехи

Както гледате какво има или няма в хладилника преди да отидете в кварталния супермаркет, така преди да се втурнете в новите колекции проверете с какво разполагате в гардероба си. С голяма вероятност есенно-зимните ви дрехи още стоят неразопаковани от началото на лятото. Прегледайте дали наистина имате нужда от още един тъмен панталон, риза и обувки. Напълно вероятно е в края на предишния студен сезон да сте си купили нещо на сметка от разпродажбите и дори да не сте го обличали или обували до този момент. С децата този номер невинаги минава, защото имат навика да растат (слава богу!) като гъби. Дали обаче няма да им станат добре запазени дрехи на каката или баткото? И без това малките най-вероятно са ги харесали още докато са били носени от по-големите.

Купете си две

Противно на стандартния съвет никога да не си купувате две ризи от един и същи вид или цвят, помислете добре преди да купите различни. За какво ви е пуловерът в бордо, който сте си взели, защото е било модерно, но не сте облекли, понеже си знаете, че не ви отива. По-добре вземете направо два сиви пуловера, ако знаете, че това е цветът, който ви „отваря“.

Етикетът говори

Много хора режат етикета след покупка, тъй като ги дразни при обличане. На него обаче има информация как е най-добре да се поддържа дадена дреха, за да се запази по-дълго време. Излишен харч е да носим на химическо чистене евтина риза, а в същото време да разсипем скъпа блуза от пране в пералнята.

Направете си списък и го изпълнете за време

Разумният купувач ходи в магазина със списък и не се отклонява от него. Геймифицирайте пазаруването като се предизвикате да намерите всичко по списъка за определено време – например половин час. Бързото ходене е полезно за здравето, а бързото излизане от магазина – за портфейла.

Вижте цената преди да пробвате

Обичайна гледка преди началото на училище и активния бизнес сезон са опашките от хора пред пробните в магазините за дрехи. Преди да решите да си загубите времето, погледнете цената и решете дали бихте я платили. Въобще. Между другото, пробните в мъжките отдели обикновено са по-свободни. Както и касите.

Бонус съвет: според Vogue дехидратацията води до прибързани покупки. Затова носете си винаги по една бутилка с вода.