fbpx Как да приспиваме децата и защо е добре да разказваме приказки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да приспиваме децата и защо е добре да разказваме приказки

Навиците преди сън са от съществено значение, за да може всяко дете да се научи да спи непробудно през нощта.  Знаете ли, обаче, какви са ползите от разказването на приказка за заспиване всяка вечер?

Макар на родителите да им се струва повече като обичайна задача, разказването на приказки е безценно за израстването на детето.
TEMPUR разглежда въпроса как четенето на приказка за лека нощ може да ви помогне да затвърдите отношенията с децата ви, да ги подготвите за сън и дори да стимулирате развитието на мозъка им…

Навиците преди лягане

Ползите от съня както за възрастните, така и за децата са безброй: той помага за намаляването на стреса, позволява на телата ни да се възстановят и най-важното – подпомага растежа и развитието.
За вас като родител навиците за сън на детето ви са важни, защото могат да повлияят на вашите собствени, а това означава че прецизирането им е от още по-голямо значение. Те ви дават възможност да покажете на детето си любов и привързаност, което на свой ред му помага да се чувства спокойно и в безопасност. 
Навиците преди лягане ще позволят на детето ви да се успокои и да се подготви за сън, а това е съществен фактор за неговото развитие. Част от този процес може да включва къпане, миене на зъби или четене на приспивна приказка.
За да помогнете на детето си да се пребори със своите страхове през нощта, погрижете се да му бъде по-комфортно. Например, включете в навиците му за заспиване и гушкането на плюшеното мече на TEMPUR.

 

Ползи от разказването на приказки

Изграждането на правилни навици преди лягане означава по-добро качество на съня за вас и децата ви, но друга важна част е разказването на приказка за лека нощ.
Навярно си мислите, че четенето на приказки помага на мъничетата ви да заспят, унесени от гласа ви, но има много други ползи от тях. Например:

• Развиване на въображението – четенето на измислени истории на децата ги насърчава да използват фантазията си и да си представят наум случващото се;
• По-добро разбиране на света – разказването на приказки е забавно и вълнуващо, но и дава възможност на всеки да се запознае с различни култури и традиции. Децата учат нова информация за света, без дори да го осъзнават, а в резултат на това развиват по-добра емпатия;
• Връзката родител - дете – четенето е време, през което общувате активно с детето си, а това помага за установяването на позитивни взаимоотношения;
• Комуникация и социални умения – четенето на приспивни приказки значително подпомага развиването на комуникационни умения у децата. Те задават свързани с историята въпроси, като по този начин учат нови думи и повишават концентрацията си. В социален аспект децата развиват умението си да слушат чрез приказките и започват да осъзнават, че не всички интерпретират нещата по еднакъв начин;
• Развиване на любов към четенето – четенето на приказки на децата докато са още малки, означава че има по-големи шансове те да продължат да четата за удоволствие когато пораснат. Това ще им даде възможност да се учат самостоятелно от книгите.

Как да измислите идеалната приспивна приказка? 

Всяка приказка е различна, но ако подхождате творчески и сами измисляте история за дребосъчето си, опитайте следното:

• Използвайте въображението си, но бъдете спокойни, тъй като целта все пак е децата да могат да заспят!;
• Опитайте се да предадете урок или да има морална поука от историята;
• Опитайте се да накарате и детето да участва;
• Включете го като герой в историята;
• Оставете я с отворен край, защото това ще стимулира малчуганите да си представят какво ще се случи после.
Дължината също е от значение, защото всяко дете е различно. Някои може да си поискат още една, а при други е възможно и да не стигнете до края.