fbpx Как да се презентираме успешно в интернет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да се презентираме успешно в интернет

Как да се презентираме успешно в интернет

Автор

 

Кои са първите стъпки, които предприемате, когато искате да започнете нова работа? Отваряте познатите уебсайтове и с няколко клика на мишката подавате CV-то си за избраната от вас позиция? Сега си представете, че още поне 5 хиляди души правят същото като вас. Едва 5% от тези CV-та ще достигнат до ръцете на работодателя, а ще трябва да избере само един кандидат. Какъв е шансът да се откроите сред огромната конкуренция? Отговорът е: никой не знае, но има неща, върху които може да поработите, за да бъдете по-успешни. Едно от тях е вашата онлайн репутация и присъствие в Мрежата.

Проучване на ExecuNet посочва, че 77% от работодателите използват търсещи машини като Google, за да открият повече информация за личния и професионален живот на кандидатите. 33% от тях признават, че са елиминирали кандидати, заради информация, която са откривали в онлайн пространството. Тази статистика показва защо е важно да презентираме себе си добре в интернет и да обръщаме повече внимание на онлайн имиджа, който изграждаме. Правилната и последователна стратегия може да ни създаде конкурентно предимство.

Всеки един потребител на глобалната мрежа е една отделна медия. Той използва социални мрежи като Facebook, LinkedIn и Twitter, които неслучайно вече наричаме социални медии, за да споделя информация от личния си и професионален живот, да се отбелязва от местата, на които ходи, да споделя личните си емоции, да публикува селфита и т.н. Често обаче хората не се замислят за дълготрайната следа, която оставят след себе си в интернет и вирусния ефект на дигиталната мрежа – те могат да ни направят безумно популярни и богати само в рамките на едно денонощие, но може и да се окажат костелив орех – просто да раздразнят няколко блогъра от противниковия лагер и да се окажем в неизгодна позиция.

Младежите във Франция например, много често са принудени да създават втори личен профил, с напълно несъществуващо име, от който да споделят личната си информация, въпреки че излагат на риск двата си профила да бъдат затворени от Facebook, поради нарушение в условията за ползване на социалната мрежа. Причината е, че тамошните отдели, занимаващи се с човешки ресурси системно проверяват споделената в интернет информация на кандидатите и взимат предвид материали, които техните шефове не биха искали да видят. Все по-често това се случва и у нас.

Огромен плюс на виртуалното пространство все пак е, че то ни предоставя уникалната възможност да бъдем редактори на собствената си медия и да се покажем в желаната от нас светлина. Първата крачка в тази насока е осъзнаването на нуждата от управление на онлайн репутацията ни. Това се равнява на поне 50% от пътя ни към успеха. В крайна сметка какво може да загубим, ако пробваме?

В онлайн и живата комуникация всичко се свежда до създаването на контакти. Целта ни е да създадем мрежа от приятели, които споделят същите или сходни на нашите интереси. В интернет пространството се намират хората, с които искаме да се запознаем, да пием сутрешното си кафе и да говорим за бизнес. Тези хора са бъдещите ни професионални колеги, потенциални бизнес партньори, настоящи и бъдещи клиенти. Не се страхувайте да контактувате с непознати. Те могат да се окажат от ключово значение за вашия професионален кръг. Възползвайте се от мрежовия ефект на интернет.

 

Facebook коментари