fbpx Как да търсим информация ефективно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да търсим информация ефективно

Как да търсим информация ефективно

етикети

Както е известно, в добре зададения въпрос се съдържа половината отговор. Търсенето на информация е вид разпит. Необходими са умения колкото на машината за търсене в Интернет (search engine, търсачка), толкова и на този, който задава въпросите. Затова смятам, че търсенето е изкуство.
Почти всеки е цитирал по смисъл думите от Библията "Потърси и ще намериш".

В бр. 2 на сп."Твоят бизнес" предоставихме на читателите безплатен достъп до софтуера за фирмено
разузнаване DAXY_ Global.
Паролата се получаваше на адрес: http://www.daxy.com/tvoybiznes
Тези индивидуални пароли ни позволиха да наблюдаваме какъв е ефектът от рекламата ни. Рекламата ни във вестниците започна на 1 октомври и измерването се правеше с точност до един човек за всеки един от 21-те вестника и списания, където тя стартира.
Тиражът от 3000 бр. на сп. "Твоят бизнес" стигна до читателите си в средата на ноември. Само за 15 дни получихме 364 влизания в нашия сайт, а 86 души са влезли повече от един път, което е 10% от общите влизания. Този изключителен резултат за списание на "възраст" едва два броя, ни накара да предоставим на читателите му отново
безплатен достъп до DAXY_Global до 20 декември 2003 г.

Точно така някои търсят информация. Пробват нещо веднъж и като не сполучат - веднага спират. Библията и това казва как да се прави, но или никой не я чете, или я чете наопаки. Точният цитат е :
"Търсете, и ще намерите;" (МАТЕЯ, гл. 7;
ЛУКА гл. 11). Забелязвате ли разликата? Тя е в граматическото време. Търсенето не е еднократно действие, а процес.
Как информацията влиза в Интернет?
Представете си библиотека, на която са изчезнали шкафовете с картончета (каталозите), описващи съдържанието и мястото на всяка книга. Бихте ли стъпили там? Е, Интернет преди пускането на "паяците" и създаването на търсачките беше точно такава бъркотия. Защото всеки сайт съществува сам за себе си и никой не знае какво има в него. "Паяците" са машините, които обхождат сайтовете и копират съдържанието на всичките им страници, до които са допуснати. Те непрекъснато сноват и като индексират всичко достъпно в мрежата, го правят "намираемо". Търсачките са програмите, които са индексирали намереното съдържание и до които се допитваме къде се намира една или друга информация в
Интернет. Как точно се казват - Google, GoTo или Index - е друга тема. Ще повторя, че те индексират само това, което им се позволи да виждат.
Търсачките в Интернет се различават по скорост, синтаксис на заявките за търсене, формат на извежданите данни, релевантност на изведените резултати.
Терминът "релевантност" се обяснява лесно, ако си направим каламбур с известната поговорка "Каквото повикало - такова се обадило". Той би звучал така - "Както можало - така повикало, а се обадило това, което трябва".
Какво значи това? Ами ако търсите информация за един генерал с фамилното име Лебед, но не искате да четете, че има извита бяла шия. Ако търсачката изведе отговори само за генерала, а не за птицата, можем да кажем, че има съответствие между въпроса и получения отговор.
Често допускани грешки в заявките за търсене
Характерно за търсенето в Интернет е, че намерените резултати може да са десетки или стотици хиляди. Ако ви трябва каквато и да е информация по даден въпрос, всеки от отговорите ще ви свърши работа. В противен случай трябва да уточните заявката си за търсене.
Общото правило е
колкото повече думи въведете за търсене, толкова по-малко, но по-точни резултати ще получите. Ако обаче опишете един обект с 20 свои думи, няма да намерите нищо. Ако го потърсите с една дума, тя може да се среща на 20 000 места. Тогава? Задачата е да намерите този баланс в броя на думите, който води до един отговор. Единият начин е да използвате логически функции. Другият - като използвате по-точни думи при търсенето.
Търсене с логически функции
Не всички, които работят с компютър, разбират смисъла на тези думи. Добре би било да се знае какво вършат логическите функции AND, OR, NOT (и, или, не), но реалностите са други. Машините за търсене са много добър софтуер, в който са използвани най-напредничави технологии. Несериозно е да се говори за тях само като
улеснения за любознателните незнайковци.
Логическите оператори са заменени с описания. Трябва да маркирате дали търсите:

 

всички думи или точна фраза
поне една от думите
без следните думи

Така избягвате писането на всичките неясно какво вършещи AND, OR, NOT и т. н. Вие казвате колкото можете, а търсачката носи и ви изсипва каквото е намерила.
Търсене по премълчаване с ДАКСИ
DAXY_Global като софтуер за фирмено разузнаване е предназначен за използване от хора с всякаква квалификация, затова там по премълчаване се прилага "смесен" подход. При него потребителят пише каквото може и колкото може, а DAXY_Global анализира дали работи любознателен незнайко или опитен човек. В първия случай написаното най-напред се търси като фраза. Ако не се намери, тогава ДАКСИ приема, че се търсят всички думи, прави ново търсене и извежда резултатите.
Ако се забележи обаче поне един логически израз, DAXY_Global решава, че това е опитен потребител и започва търсене по всички правила на
използвания синтаксис.
Най-често срещани грешки
Писане на повече думи при липса на резултат. Например търсите нещо за управителя на фирма АБВГД ЕООД и пишете управител
АБВГД ЕООД. Машината за търсене по премълчаване търси къде присъстват едновременно всички думи. Затова, ако не се намери нищо, безсмислено е да добавяте нов текст, за да уточните търсенето, например ул. Дунав 2.
Търсене с нехарактерни думи
Получаването на повече от 20-25 резултата говори, че или търсачката не струва, или търсачът. Въведете думи, които уточняват и стесняват областта, в която търсите. Не изобщо леки коли, а автомобил Фолксваген, например.
"Прувирети си правуписъ"
Тук не са нужни обяснения. Интересен обаче е следният случай - отнякъде сте взели думата с "copy" и сте я въвели с "paste", но не намирате нищо. Много вероятна причина е да има букви със смесена кодировка. Например търсите аптека, а буквата "а" е написана на латиница.
Използвайте синоними
Ако търсите информация за леки коли за инвалиди, потърсете още думата неравностойно (от хора в неравностойно положение). Но колкото и да е богат речникът ви, няма да се досетите, че са наречени още "лица с дисфункция на горните или долните крайници". Ако искате да намерите всичко за очен лекар, не забравяйте офталмолог.
Търсене без маски
Пишете Закон (за нещо си) и очаквате поне 50 намирания, а получавате само едно. Причината е, че останалите 49 пъти той е наречен Закона или Законът. В някои търсачки най-сигурно е да го потърсите като Закон.
Знам, че го има, нали съм го чел...
Този вид грешки са едни от най-трудните и неспасяеми, защото трябва да се пазите от самия себе си. Наш приятел бе търсил в компютърния Държавен вестник "Наредба за преоценка". Не я намери, но бе упорит, защото я бил чел в хартиения Държавен вестник. Заглавието й всъщност се оказа
"Методика за ревалоризация ".
Търсене в неподходяща база данни
Тази грешка е характерна при търсене в бази данни с еднотипна информация. Един от потребителите на ДАКСИ бе търсил в "Православна компютърна Библия" изразът “Плевенско пиво”. Някои българи биха казали "лошо няма". В случая бих използвал руския израз "не туда попал".

Facebook коментари