fbpx Какъв тип мениджър си ти? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какъв тип мениджър си ти?

Обичам да съм сред хората

Човекът с характер „Герой“ е социален. Той е екстроверт във всички психологични тестове и екстроверт с много точки над интровертните опции. Обича да е част от компания, да е на място с много хора, да е сред себеподобни. Не се притеснява да ходи на срещи, места и събития, където познава малко хора или почти никой. Няма проблеми да започне разговор. Обича да общува, знае как и не се притеснява. Или поне не видимо. Както всеки човек има своите моменти, в които иска да изчезне от светския шум, да остане сам с мислите си или някоя добра книга, или просто да релаксира пред екрана на компютъра с някой филм. Но тези почивки се случват сравнително рядко. Много повече той прекарва в компанията на хора.

Мога да давам много, но мога и да остана ням

Хората „Герои“ могат да бъдат много щедри, но само ако наистина виждат смисъл и откриват за себе си причина да го направят. Ако трябва да купят подарък за добър приятел, те са склонни да дадат много повече пари, отколкото биха похарчили на собствения си рожден ден. Готови са да полагат време, усилия и енергия за благотворителни каузи, готови са да дарят пари за болно дете. Но не биха взели решение да дарят, без да е базирано на осведоменост и подробна информация, без да знаят точно за какво и кого отиват парите. Не биха направили жест само за да утешат съвестта си, да могат да се похвалят със самото действие или да спестят данък. Те знаят цената на парите и ги дават разумно.

Положителното мислене е моето тайно оръжие

Не казвам, че човекът с характер „Герой“ гледа на света през розови очила. Той е една интересна симбиоза между реалист и оптимист. Той е разумен и анализира внимателно повечето ситуации, взема обмислени решения, но рядко изпада в отрицателно мислене и почти никога в отчаяние. Вярва в себе си и убеждението, че може да постигне всичко, което пък изгражда у него положително мислене към света. Каквото и да се случи, той търси добрата му страна и ползата дори от най-големия неуспех. Това мислене му осигурява много високо ниво на духа, позволява му да мотивира силно другите и най-вече себе си. Нашата вътрешна мотивация е най-голямата сила, която ни движи напред. А когато гледаме позитивно на света, тя е в изобилие.

Може да не съм роден „Герой“

Това е много важен аспект за този характер. Някои хора се раждат с определени заложби, откриват ги, развиват ги и стават „Герои“ по-бързо и лесно. Други са с частично дадени заложби, но съзнателно се развиват. Отнема им повече време и усилия, но резултатът е отново много добър. На трети е насадено, че нямат никакви заложби, но те намират много воля и хъс да ги изградят от нулата. И в трите случая такъв характер се формира на първо място от личната вътрешна мотивация и след това от обкръжението на някой човек, от другите „Герои“, които наблюдава и от ценностите, които намира за важни. Интересното е, че тази личност не търси идол, на който да подражава. Достатъчно е да види някой характерен елемент и решава да се развива в дадена посока. Може един човек да е обичал предизвикателствата, но да е бил тих и притеснителен. Друг да е бил общителен, но не и щедър. А нашият „герой“ е наблюдавал и е харесвал само онези черти, които в последствие изгражда и обединява в един уникален за човечеството характер - характерът „Герой“.

Всяко общество има нужда от герои

Позволете ми да подчертая, че не говоря за анимационни герои или хора със суперсили. Тези образи ще оставя на авторите на комикси и сценарии за филмови екранизации. Думата „Герой“ беше избрана, защото носи в себе си определен заряд и качества по подразбиране. Хората я асоциират със смелост, различност, сила, постижения, израстване, позитивност и вдъхновение. Факт е, че сред нас и около нас има хора, на които можем да дадем това определение. Много важно е да ги има. Защото те са жива движеща сила, те мотивират, изграждат, създават и даряват. Те са носители на енергия. Ако трябва да ги опиша с две думи, за да завърша тази статия, ще ги нарека ходещи „двигатели перпетуум-мобиле“.