Кампанията „Заедно за природата“ събра над 40 000 бирени опаковки за рециклиране

Над 40 000 стъклени, пластмасови опаковаки от бира и кенове за рециклиране бяха събрани по време на кампанията „Заедно за природата“. В това число близо 2 тона стъклени бутилки за многократна и еднократна употреба.

Инициативата е част от политиката на Пиринско и Шуменско в партньорство с Екопак България за устойчиво развитие и корпоративна социална отговорност и има за цел да насочи вниманието към разделното събиране и рециклиране на бирени опаковки. Кампанията обхвана три града – София, Благоевград и Шумен, където близо 4000 души взеха участие.

Жителите и гостите на градовете бяха призовани да донесат максимален брой празни стъклени, пластмасови бутилки от бира и кенове за рециклиране (без значение от конкретната марка или цвят на опаковката) и срещу тях да получат еднократно комплимент от компанията под формата на продукти от техните марки.
Кампанията се провежда за трета поредна година и има за цел да насочи вниманието на обществото към опазването на околната среда, да насърчи разделното събиране и рециклиране на опаковки, както и да обърне внимание на ползите от бирения амбалаж за многократна употреба.

За една година (2017) Карлсберг България, с помощта на най-голямата компания за разделно събиране и рециклиране на опаковки – Екопак България - събра и рециклира близо 6 000 тона опаковки от стъкло, пластмаса, хартия, метал и дървесина. Благодарение на тези свои усилия успяват да спасят от изсичане над 13 хиляди дървета, спестяват над 13 млн. кВтч електроенергия, над 32 хиляди кубически метра вода и над 5 хиляди барела петрол. С тези действия намалят обема на депонираните отпадъци на градските депа с над 4000 куб.м и бяха спестени 1509,5 тона емисии на парникови газове, изчислени в еквивалент на въглероден диоксид.