fbpx Капиталът на фирмата е нейната информация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Капиталът на фирмата е нейната информация

Капиталът на фирмата е нейната информация

“Който има информацията, той владее ситуацията” - е един от основните постулати в съвременното общество
Всъщност информацията винаги е била най-скъпият и най-ценен ресурс на успешната бизнес стратегия на дадена организация. Експертите знаят, че загубата дори на част от нея може да доведе до фатални резултати за компанията. Често обаче си казваме, че точно на нас това няма да ни се случи. Но абсолютно показателен е примерът, че застраховките на имущество и земя скочиха драстично след наводненията това лято. Така и всеки “опарен” търси веднага начини за защита на фирмената си информация. За превенцията в тази сфера говорихме с г-н Янко Спасов, управител на Сomputel, фирма, която е официален представител на Panda Software.

Г-н Спасов, как реално можем да защитим фирмената информация? Почти всеки ден ни атакуват вируси в Интернет пространството.
- Вирусите са само една от възможните опасности за фирмената информация, които дебнат в Интернет пространството. Вярно е, че най-много атаки произлизат от тях, в резултат на което конфиденциална фирмена информация може да попадне в чужди ръце и да се използва за предприемане на злонамерени действия. Последните анализи в САЩ показват, че 43 млрд. долара са пресметнатите загуби от вируси за изминалата година. Хакерите непрестанно измислят все нови и нови начини, с които да отмъкнат фирмена и лична потребителска информация като пароли, имена за достъп, номера на банкови сметки и т.н. Защитата на фирмената информация трябва да е многопластова, като се започне от защита на работните станции, през защита на фирмените сървъри, и се достигне до защита на целия корпоративен периметър. Все още има хора, които смятат, че е достатъчно използването единствено на антивирусна програма, но
не е така.

 

Какви решения има за малка фирма с 5 компютъра например и за по-голяма с 50?
- При малката фирма често няма изградена информационна инфраструктура и в много от случаите човешкият ресурс е силно ограничен. Най-вероятно там няма специалист, който да се грижи за компютрите и затова най-подходящото за малка фирма е лесното за управление решение, което не изисква специални познания и подготовка за употреба.
При по-голямата фирма има изградена инфраструктура, както и специалисти, които да се грижат за нея. За защита на големи компании се търси корпоративно интегрирано решение, което да позволява цялата инфраструктура да може да бъде управлявана от едно място. В големите компании съществува и друг проблем. Част от компютрите са мобилни, а при тях нещата стоят по различен начин. Докато са в офиса, те са защитени, но какво става, когато са извън него? От изключителна важност е тези потребители да имат защити, които да са реални и актуални и извън корпоративната мрежа. Ние предлагаме решения, както за индивидуални потребители, така и за големи корпорации с разсредоточени офиси.

Какво е финансовото изражение на една
защита?
- Основно правило при формиране на цената е броят работни места в компанията, които ще се защитават, колкото повече са те толкова по-ниска е крайната цена. Решенията, които ние предлагаме варират от 80 до 150 лв. на работно място, като лицензният период е от три месеца до три години. След изтичане на периода е необходимо да се поднови лицензът, за да може защитата да се обновява редовно. Статистически всеки ден се откриват между 10 и 40 нови и различни начини за атака.

Постоянно в електронните пощи ни заливат мейли с обяви за безплатно изтегляне на програми. Може ли да им се доверим?
- Това звучи като “няма безплатен обяд”. Най-важната характеристика на защитата на информационната сигурност е нейната поддръжка, а тя струва пари. За реално функционираща защита е необходимо постоянна поддръжка, обновяване на дефинициите на защитните програми, непрекъснато наблюдение на информационната обстановка и експерти, които да имат необходимите познания и умения да могат да реагират адекватно на постоянно нарастващия риск от заплахи за информацията. Не може нещо, което е “free” да има същата функционалност като нещо, за чиято направа са необходими много средства. Всъщност всички производители имат минимален набор от безплатни продукти. Но те са с орязани функции и са по-скоро в сферата на рекламните продукти, ние не можем и не трябва да разчитаме 100% на тях. Те могат да засекат вирус, но не могат да го отстранят.

Има ли потребителят култура по отношение на информационната сигурност у нас?
- Започва да се заражда. Особено в по-големите фирми. Много важно е да се разбере, че малкият бизнес е много по-уязвим, и загубата на информация там е много по-вероятна, а последиците са често катастрофални. Капиталът на фирмата е именно информацията. Затова малките фирми трябва да се доверят на специалист по сигурността, така както се доверяват на някой при покупката на техниката. Без система за превенция и ограмотяване не може да се върви напред.

Facebook коментари