fbpx Хибридният модел на работа е новия тренд в работата на компаниите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хибридният модел на работа е новия тренд в работата на компаниите

Хибридният модел на работа – съчетание от присъствени дни и дни за домашен офис – ще се наложи като широко застъпена практика. Това бе коментирано по време на дискусията „Перфектната буря: революция и иновации в управлението на хора и офис пространства“, която събра експерти от офисния сектор и сферата на човешките ресурси, за да обсъдят най-актуалните тенденции.

В дискусията участваха Таня Косева-Бошова /Lion’s Head/;  Иван Губерков /OfficeRnD/; Петя Динолова /ReBenefit/; Красимир Петров /Cushman&Wakefield Forton/ и Георги Първанов /Българската асоциация за управление на хора (БАУХ)/. Те представиха най-новите специфики на офиса и актуалните напоследък flex (гъвкави) формати на работното място, както и новостите в предлаганите от работодателите социални придобивки.

Таня Косева-Бошова,  управляващ директор и партньор на Lion’s Head, изтъкна важността на офиса в корпоративната култура, която се определя не само от мениджмънта, но и от офисната среда. Тя се спря на инвестициите в Мегапарк в размер на 1 400 000 лева и посочи, че сградите днес са не само бетон и стъкло, а атрактивни пространства, които предлагат различни удобства и услуги за служителите.

Бошова подчерта, че зеленият офис, който отговаря на стандартите за чиста, екологична среда е все по-предпочитан, защото все повече офис служители, особено по-младите, споделят тези ценности. „Офис сградите, сертифицирани по екологични стандарти, ще стават все по-търсени. Дори имаме намерение да се обърнем към законодателя с идеята да се въведат данъчни облекчения за сертифицирани офис сгради, защото така ще насърчим по-бързото навлизане на най-високите стандарти в сектора и у нас.“, допълни още тя.

Петя Динолова,  мениджър „Бизнес развитие“ на Re:Benefit разгледа новите придобивки от работодателите като помощ при отглеждането на деца (детегледачи), почистване на дома и осигурен транспорт до местоработата и акцентира върху необходимостта от индивидуален подход.

Георги Първанов, председател на контролния съвет на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) се спря на недостатъците на дистанционния режим на работа като снижаването на нивото на иновациите и липсата на ясни законови регулации, докато, по думите му, офисът предлага много по-пълноценна комуникация и по-добри възможности за кариерно развитие, базирани на живия контакт.

Иван Губерков, вицепрезидент на дивизията на OfficeRnD, отговаряща за разработката на софтуерно решение за управление на хибридна работа посочи, че пандемията е ускорила развитието на flex офис пространствата като co-working центрове, стаи за срещи и зали за събития, както и фиксирани работни места под наем. Инструментът за данни Flex Index отчита, че още през май 2021 г. започва траен възход в използването на flex офис пространствата. Чрез индекса се събират данни за заетостта на flex бюрата, потреблението на flex работните места, както и приходите от тях.

Красимир Петров, мениджър "Управление на активи и имоти" на Cushman&Wakefield Forton прогнозира, че сегментирането на офис пространствата според тяхното предназначение и предлаганите услуги ще се засили. Той акцентира, че новият стандарт за офис пространството е то да предостави висококачествена корпоративна атмосфера, както и да има добавена стойност към изграждането на общности, интеракция и приятелски отношения.