fbpx Хитът на имотния пазар през 2020 г. бяха къщите с двор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хитът на имотния пазар през 2020 г. бяха къщите с двор

Имотният пазар се радва на активно търсене и голям медиен интерес в началото на 2021 г. Това се дължи на факта, че пазарът е сред по-слабо засегнатите от кризата. Той успя да преодолее трудностите от пандемията и се радва на голямо търсене. Макар обемът от сделки да намаля, цените през 2020 г. не отбелязаха спад, а някои сегменти като селските къщи и ваканционните имоти се радват на повишен интерес. Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian propertis споделя: 

Хитът на 2020 г. бяха къщите с двор. Такива най-много се търсят около големите градове от семейства с деца. Купувачите най-често търсят къщи, които нямат нужда от ремонт.

Можем да разделим мотивите за покупка на селски къщи в две категории - едни са за постоянно живеене и те трябва да бъдат близо до града, за да може да се пътува всеки ден за работа или училище, а другите са в категорията ваканционни имоти и те може да са до около 2 часа път от населеното място, в което живеят купувачите.

Ако през изминали години се продаваха къщи на село на средни цени около 20-25 000 евро, то през изминалата година средната цена се покачи до 35-40 000 евро.

Полина Стойкова споделя, че през 2020 г. е имало предизвикателства за имотния пазар, но като цяло те са преодоляни. Спадът в обемите от сделки се дължи най-вече на пролетния локдаун, когато пазарът беше поставен на пауза и обемите спаднаха с 20%.

След това пазарната активност се е възстановила и купувачите са били много активни. В края на годината обемите от сдели са достигнали нивата от края на 2019 г. Цените са забавили възходящия си ход до средата на годината и след това също са възобновили растежа си, като за София е достигнат ръст на цените между 2 и 4%, а за останалите големи градове - между 3 и 5%.

София държи първото място с цени около 1 120 евро/кв.м. Това са средни цени. Продават се жилища основно между 1 000 и 1 200 евро/кв.м.

В Пловдив, Варна и Бругас цените са по-ниски. Бургас изпревари Варна по цени и през последните месеци средната цена там подмина границата от 900 евро/кв.м. Пловдив подмина 800 евро/кв.м. - той е градът, който има най-много да наваксва като цени сред големите градове и именно там ръстовете са по-интензивни през последните няколко години.