fbpx Сделките на имотите за шестмесечието са намалели с 18% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Сделките на имотите за шестмесечието са намалели с 18%

Към днешна дата интересът към завършени и обзаведени жилища се повишава. В частите на столицата, в които преобладава ново строителство - като Манастирски ливади например, сделките се сключват в етап на строеж, заради по-добрите условия и по-изгодни цени. Установи се промяна в профила на купувача. Ако в първото тримесечие на 2020 година купувачите бяха хора, които купуват заради добрите условия на банките и ниските лихвени проценти, то през второто тримесечие главните действащи лица са хора с налични средства, които не ползват банков кредит, а искат да инвестират парите си и да защитят спестяванията си от потенциална криза или инфлация.

Заради извънредната обстановка в страната обявена в средата на март месец се отбеляза леко задържане в запитванията и в броя на извършените огледи. Това се дължеше на изненадата и неподготвеността на хората към подобна ситуация. Необходимо е време за пауза и ориентиране в обстановката.

Още в началото на април месец, макар и плавно, ситуацията сред купувачи и продавачи се раздвижи. В средата на април вече се правеха активно огледи и, макар и не в обемите, на които се разчиташе в началото на годината, започваха да се сключват и сделки. Въпреки че настроенията на купувачите са към съществено понижение на цените /повече от 30%/, в следствие идващата икономическа криза, то в настоящия момент реален спад в цените няма.

Според експертите пазарът се възстанови в много голяма степен през м. юни, като сделки се сключваха с преговори по цените в размер от 5%, в някои случаи до 10% в зависимост от вида на имота и локацията.

Според данни, публикувани от Агенцията по вписванията, броят на сключените сделки за покупко-продажба на недвижима собственост през първото шестмесечие на 2020 година са намалели от 92506 през същия период миналата година на 75600 за тази, което процентно е 18% за цялата страна. Според статистиката обаче криза в сектора на недвижимите имоти не се наблюдава. През първите три месеца на 2020 година при цените на имотите се забеляза стабилност – тенденция, която се задържа и през следващите три месеца на 2020 г., въпреки очакванията на много хора това да се промени.

София

За София има понижение на броя на сключените сделки от 13311 за същия период миналата година на 11637 за тази. Така София бележи спад от 13% в сделките през първото шестмесечие на 2020. При банките не се наблюдава драстична промяна при ипотечното кредитиране. Лихвите по кредитите се запазват на нивата отпреди извънредното положение. Банките продължават да отпускат ипотечни кредити и да сключват сделки, но със значително по-завишени критерии. Обследват доходите на кандидатите внимателно, избягват финансиране на имоти на Акт 14 и в строеж, освен ако строителите не са кредитирани от съответната банка.

Наблюдава се и ограничаване на процента на ипотечните кредити – до 80% от стойността на имота и се избягват сделки с така нареченото 100% финансиране от банката.

Търсене

Ако през последните 6 месеца на 2019 г. превес при търсенето е имало на двустайни жилища, то през първата половина на 2020 г. наблюдаваме повишаване на запитванията за тристайни жилища, с което се изравнява интересът към двустайни и тристайни апартаменти. Най-много се търсят двустайни до 90 000 евро и тристайни тухлени апартаменти с гараж или паркомясто от 130 000 евро.

Жилища в строеж се търсят само на етап след груб строеж, с очаквано разрешение за ползване до края на 2020 г. Има завишен интерес към имоти и парцели в околностите на гр. София, като това запазва все още високите пазарни нива и там. По време на извънредното положение се е повишило търсенето на къщи с дворове, дължащо се на факта, че все повече и повече хора се ориентират към работа от вкъщи.

Данните са от анализ на ARCO REAL ESTATE