fbpx България продължава да бъде лидер на аутсорсинг пазара в Източна Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България продължава да бъде лидер на аутсорсинг пазара в Източна Европа

България продължава да бъде изключително атрактивна офис дестинация в сравнение с другите източноевропейски столици. Освен конкурентните финансови параметри, които София предлага, качеството на сградите като достъпност и функционалност прави града предпочитана дестинация. Това посочиха от консултантската компания Forton.

По данни на компанията, от началото на 2014 година до сега незаетите площи в Топ 10 на най-търсените офис сгради в българската столица падат от 7.5% на 3.5%. Наемните нива нарастват леко и задържалата се близо две години стойност от 12.5 евро, в първото тримесечие на 2016 г. се покачва до 13 евро на кв.м. 

Останалите големи градове - Пловдив, Бургас и Варна, също предлагат добро съотношение цена-качество, което повишава конкурентността на страната. Процесът се засили и от бързата реакция на инвеститорите в тези градове, която, според нея, през последните години създаде добри наличности от първокласни офис площи в по-големите населени места. „Наемните нива в тези градове се движат между 4.5 и 10 евро на кв.м, докато вторичните локации в други страни от ЦИЕ достигат до 13-14 евро”, коментира Станимира Пашова.

В следващите 12-18 месеца на пазара ще излязат първокласни проекти – както в София, така и Пловдив, които със сигурност ще привлекат вниманието и интереса на наемателите.

Продължаващите инвестиции в офис сгради ще задържи пазара в равновесно положение, поради което не се очаква резки и съществени промени в търсенето и предлагането на пазара.

Новите обеми, които предстои да излязат в рамките на годината, ще компенсират недостига на качествени офис площи, който се усети още в края на 2015 г.

В момента е налице тясно сътрудничество между инвеститори, консултанти и наематели. Всички нови проекти, които се започват, предварително се координират и се изясняват основните изисквания на потенциалните наематели, така че сградата, която излиза на пазара като готов продукт, да отговаря на техническите параметри.