fbpx Пазарът на бизнес имоти се връща в нормалните си нива | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пазарът на бизнес имоти се връща в нормалните си нива

Пазарът на бизнес имоти се връща в нормалните си нива

Инвестициите в бизнес имоти отбелязаха най-силното си първо тримесечие за последните 7 години със сделки за доходоносни активи и парцели за строителство на обща стойност € 92 млн. Това показват данните за първото тримесечие на 2016 г. на консултантската компания Forton.

По данни на компанията подобна активност за последно е регистрирана в началото на 2008 г., когато обемът на инвестициите в бизнес имоти бе € 285 млн. Сега пазарът е далеч от тези стойности и по-скоро се връща към нормалния си ритъм след годините на слаб интерес и ограничен брой сделки.

Очакваното скорошно завършване на няколко логистични проекта с общо 31 000 кв. м площи под наем доведе до лек ръст на незаетостта в София. През първото тримесечие делът на свободните площи се увеличи до 3% от общото предлагане, което възлиза на 871 386 кв. м. Въпреки този ръст нивата на незаетост остават в здравословни граници. Липсата на свободни качествени площи в съществуващите обекти е предпоставка новите проекти сравнително бързо да бъдат усвоени от наемния пазар. Слабо звено в преговорите остава продължителността на договорите, доколкото собствениците търсят дългосрочни ангажименти, а наемателите не са склонни на такива.

Благодарение на продължаващите инвестиции от страна на производители на автомобилни компоненти и на дружества от леката промишленост, интересът към производствените площи също остава висок. През първото тримесечие на годината най-активно развитие се усети в „Тракия – икономическа зона“ около Пловдив, където бяха открити нови производствени и логистични площи на Sensata Technologies, Liebherr и др. В района на София индустриалната зона в Божурище също привлече значими инвестиции през периода.