fbpx Туристическият бизнес очаква засилен интерес за пътувания за 3 март | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Туристическият бизнес очаква засилен интерес за пътувания за 3 март

 

Хотелиери и туроператори очакват засилен интерес към българските курорти за 3 март и почивните дни. Честванията за националния празник стимулират краткосрочните пътувания във вътрешността на страната. Сред най-търсените дестинации са маршрутите за културно-опознавателния туризъм, свързани с Освобождението и културното наследство на страната. Туристическият бизнес отчита повече заявки за посещения в такива обекти от районите на Шипка, Копривщица, Панагюрище, Батак, Велико Търново, Пловдив, Трявна и др. Голяма част от пристигащите българи се включват в честванията за националния празник.

Културният туризъм се съчетава много успешно с балнео- и СПА услугите. Мнозина от туристите предпочитат да обединят полезното с приятното и ще комбинират празничните обиколки в страната с посещения в уелнес центрове. Повишен интерес към тези процедури има в специализираните обекти на Сандански, Девин, Старозагорските минерални бани, Велинград, Хисаря, Сапарева баня и др.
  
Благоприятното време и добрата снежна покривка увеличават краткосрочните пътувания и към зимните ни курорти. Боровец, Пампорово, Банско, Чепеларе, Добринище очакват за трите почивни дни повече български туристи. Всички писти са обработени и лифтовите съоръжения ще функционират.

Краткосрочните пътувания стават все по-търсени от българите, каквато е и тенденцията в цяла Европа. Според статистически анализи расте броят на туристите, които предпочитат повече, но по-кратки пътешествия. Те са реална възможност за българския туризъм да преодолее сезонността и страната да се превърне в разпознаваема целогодишна дестинация за масови и специализирани продукти и услуги.