fbpx Ключ за спокойствие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ключ за спокойствие

Фирма “Технокий 2000” се занимава с ключарски услуги, аварийна ключарска помощ, продажба на заключващи системи и аксесоари, луксозен обков, брави и системи за сигурност. Фирмата е член на съюза на ключарите в България. Основно изработва ключове - автомобилни, битови, касови, секретни, ключарски услуги, които включват монтажи, смяна на секретни брави, ремонти и др.
Собственикът на фирмата, Георги Дамянов стартира бизнеса си през 1994 г. С него разговарям за сигурността на офиса.

Г-н Дамянов, кои са най-подходящите брави и съоръжения за заключване на офиса?
- Според мен, през последните десет години най-надеждни са италианските касови брави, въпреки че напоследък се наблюдава тревожна тенденция за отключването им, защото дори сред тях има брави с по-ниска степен на секретност. Няма брава, която да дава 100 % гаранция срещу отключване има брави с висока, средна и ниска степен на секретност. В последно време се забелязва увеличение на случаите на отключени италиански брави с т.н. перчат ключ. За съжаление крадците, които се занимават с битови и фирмени обири, много бързо се усъвършенстват в бранша. Те притежават вече добър набор от инструменти за отключване и за разбиване на брави. У нас все още няма достатъчно добра система за контрол върху покупката и пазара на подобни инструменти, защото както може да ги купи най-обикновеният ключар, така може да ги купи и крадецът. В повечето европейски държави това е строго регламентирано, особено в Германия - там всеки, който притежава такива инструменти, се води на отчет и се знае с какво точно се занимава.

Каква е процедурата, когато заключил се човек ви извика?
- Когато ни извикат по спешност да отключим кола или апартамент, се изискват задължително документи за собственост или някакво доказателство, че човекът, който ни вика, има законното право върху тази собственост. Ако не са налице тези документи, ключарят е задължен да откаже поръчката, защото няма никаква гаранция, дали срещу него стои собственикът на колата или апартамента.

Кои са най-често срещаните проблеми при избора и поставянето на брави?
- Много е важно качеството на вратата, на която се монтира бравата или ключалката. В момента е засилен интересът към металните врати, но и при тяхното производство има различни по качество изработки.
У нас са разпространени бравите с перчат ключ, в комбинация с дръжки с луксозен или обикновен обков. Най-важното в една брава е механизмът, другото е просто кутия. Начинът на изработка и материалите са водещи - дали пластините в него са стоманени, или са направени от тенекиена ламарина, която е слаба и не издържа при натиск от шперц. При избора на брава първо трябва да се направи проучване - да се отиде при няколко ключаря и клиентът да поиска да му се обясни какви са разликите между ключалките - кои са по-надеждни, с каква цел се използват и пр.
Масово разпространените касови брави са с по-ниска степен на секретност и затова са лесна плячка за крадците. Когато се поръчва вратата, могат да се направят специални манганови планки против пробиване, които допълнително затрудняват обирджиите. Италианските производители предлагат и брави с перчат ключ, които имат допълнителни защити на механизма, но за съжаление у нас почти не се предлагат, защото са доста скъпи - около 400-500 лв. само бравата.


Колко би струвала една надеждна защита на офиса?
- Всичко е много относително - може да се вземе хубав патрон или секретна брава с допълнителен блокаж за около 25-30 лв. Трябва да се има предвид, че на всеки два-три месеца на пазара се появяват нови модели ключалки и цените се менят. Много зависи и къде са произведени - добрите български патрони са на цена от 25 до 30 лв., вносните патрони със защити са на цени между 50 и 150 лв. Всички цени са строго специфични - ако вратата е по-дебела, патронът трябва да е по-дълъг, което го оскъпява допълнително. Има и патрони над 150 лв., всичко зависи от качеството и от марката производител.

Технологията в развитите страни предлага непрекъснато нови, по-съвършени модели. Достатъчно бързо ли се внедряват те у нас?
- По принцип - да. В България дълги години бяха монополисти бравите с перчат ключ, сега вече те се усъвършенстват с допълнителни защити и опции. Има множество други модели, които навлизат на пазара, и вече нараства търсенето им. Такива например са бравите с дискови механизми, ямкови патрони с различни защити и др. -
изборът е много голям.

Какви са новите разработки, що се отнася до защитата на автомобилите?
- На първо място, сериозни мерки вземат самите производители на автомобили, които използват различни методики - много нови модели коли изобщо нямат ключове - работи се само с дистанционно отключване, слагат се специални защити на вратите, кодови устройства за запалване, микрочипове, които вече са с плаващ код и с компютърни защити. Въпреки това на пазара вече има и устройства, с които да се преодолеят тези защити.

Проблемът с автокрадците продължава. Те имат техника, която им позволява да се скачат с компютъра на автомобила и да изтеглят нужните за отварянето кодове. Има ли в случая защита?
- Тези проблеми донякъде могат да бъдат избегнати, ако се въведат някакви норми и регулации за тези уреди. В Европа съществуват фирми, които предлагат цялата гама техника, необходима за отключването на по-сложните автозащити, и тази техника се предлага съвсем легално.
Моят съвет е, че не трябва да се пести от сигурността, била тя на дома, офиса или колата. В момента на пазара се предлагат напълно достъпни като цена заключващи устройства, които при едно добро проучване от страна на клиента могат да бъдат изключително полезни в ежедневието му.

Лицензът е задължителен

За да се добие лиценз за ключар, се подава молба в съюза на българските ключари, като преди това кандидатът задължително трябва да е обучен от майстор в занаята. В България все още няма специализирани курсове за начинаещи ключари, но се очаква догодина да се направят такива по линия на съюза . Когато молбата бъде одобрена, човек става лицензиран ключар и може да практикува професията. Най-малко пет години след това може да се положи изпит пред комисия, за да се получи майсторско свидетелство и така да получи диплома за майстор-ключар.