fbpx Кои са Y поколението и какво искат те? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кои са Y поколението и какво искат те?

След като в предишна статия представихме покоолението Х в туризма ( http://www.tbmagazine.net/statia/koi-sa-potrebitelite-h-v-turizma.html), нека да разгледаме следващият таргет. 

Представителите на поколението Y днес са на възраст 26 – 45 години. Отличават се преди всичко с това, че имат вътрешната потребност да принадлежат към кауза и да комуникират с хора, които имат сходни на техните интереси – отново обвързани с кауза.

Изключително независими, своенравни и обичащи лукса, те рядко могат да си го позволят поради нестабилните си приходи. Ако представителите на X имат потребност да принадлежат към една компания и да развиват своята кариера, с което и финансовото си възнаграждение – Y са индивидуалисти, които често надценяват възможностите и уменията си. Така те често се лутат между високите финансови приходи и независимост и невъзможността да покрият ежедневните си потребности и режийни разходи. Обичат лукса и умеят да си доставят удоволствия, но рядко разполагат с необходимите им финансови ресурси за това.

Именно така се ражда и една от най-популярните в момента платформи за туристически пътувания за хора на възраст 25 – 35 години – Airbnb. Основателят й търси начин да спечели допълните пари, за да плати месечния наем на апартамента си и отдава една от стаите си на непознат за временно ползване.

Днес Airbnb е най-големия доставчик на туристически услуги в световен мащаб, макар да няма нито един собствен обект, в който е инвестирал или управлява. Платформата дава възможност на пътуващите да наемат за кратък период от време апартамента на непознат в дестинация, до която пътуват. Това, което привлича Y поколението, защото им позволява да запазят “свободния си избор” за програма, настаняване и възможност за лесна смяна на подслона, позволява им да пътуват при изключително ниски режийни разходи и им дава възможност да опознаят отблизо културата на държавата, която посещават.

Представителите на Y поколението са изключително отворени към възможностите да опознават културата, кухнята, порядките, историята и привичките на страните, които посещават. Те преживяват истински почивката си, защото умеят да се “потопят” в атмосферата и духа на страната, която посещават.

Пътуват много и често, умеят да организират работата си, така че да работят от разстояние и извън офиса, истински любопитни и “жадни” да научат повече за света около себе си. Те са много емоционални, обичат да експериментират, приемат чуждите култури и привички и са склонни да споделят преживяванията си и пътуването си с други хора, единствено ако това ще им донесе повече допълнителна информация, свързана с новата култура и повече емоции с нови, непознати хора, които имат близки до техните интереси и очаквания.

Изключително предприемчиви, лесно адаптивни и много гъвкави, те съумяват да се интегрират много лесно на ново място. Податливи са на модните тенденции и са склонни да харчат повече пари, отколкото са планирали или имат, ако туристическата дестинация и продукт са им продадени през призмата на социалния статус и висок имидж, който ще им донесе това, както и добавената стойност, която ще получат.

За сравнение – поколението X потребяват, защото другите от “общността” правят така и защото “лидерът”, чието мнение те считат за важно е препоръчал така.