fbpx Интересът към ипотечните креди спада | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интересът към ипотечните креди спада

По-слаб е кредитният пазар към края на годината спрямо миналата година, въпреки наличието на изгодни промоции от страна на банките показва анализът на Кредит Център. Причините се крият главно в намаляването на броя на добрите имоти в ниския ценови сегмент – до 40 000 евро, а купувачите са основно в тази група. Хората са предпазливи и избягват прекомерна задлъжнялост.
Спадът в броя на по-евтините и качествени имоти води много хора до невъзможност да открият желаното от тях жилище с месеци. Това, от своя страна, се отразява на имотния и кредитния пазар в страната, като води до по-малко реални сделки. Жилищата до 40 000 евро са се „изчерпали” в най-трудните кризисни времена и в момента предлагането е основно на по-големи и по-скъпи апартаменти, коментират експертите. Техните купувачи обаче обикновено имат достатъчно спестени пари и по-рядко прибягват до външно финансиране.

Все пак банковите промоционални предложения продължават да са актуални на пазара и ще останат такива до края на 2012 година, а някои - и през първите месеци на 2013г. Те са знак за стабилен и перспективен пазар, макар и по-свит от очакваното. Предпочитанията към лева като валута на кредитите продължава, както и желанията на клиентите да намерят най-изгодния за тях кредит на пазара. Преди да седнат пред кредитния консултант, клиентите вече са посетили 2-3 банки, прочели са доста материали в интернет, обсъдили са желанието си да теглят кредит с познати и роднини, които вече са минали през тази процедура и знаят какво очакват като оферта за кредит. Повечето клиенти не са склонни да правят компромиси с очакванията си, което също отлага част от сделките с кредит.
Очакванията са за минимален ръст на ипотечните кредити спрямо 2011 година.